Izvor: Novosti | Subota, 08.12.2018.| 14:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Protiv komaraca i dronovima - Zavod za biocide nabavlja dve bespilotne letelice

Ilustracija (Foto: iSam iSmile/shutterstock.com)
U lov na komarce Zavod za biocide i medicinsku ekologiju Beograda ubuduće će ići i dronom. Raspisan je tender za nabavku dve bespilotne letelice. Sudeći po pratećoj opremi, letelice će se koristiti za osmatranje terena, a moguće i za zaprašivanje iz vazduha.

Kako bi se na vreme spremili za novu sezonu, jer je u prošloj zabeležena nezapamćena najezda rečnih komaraca na prestonicu, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju nabavlja dronove. Pomoću njih moći će da se osmatraju nepristupačni tereni, plavna područja van naseljenih mesta, koja nisu vidljiva sa zemlje, a u kojima se množe komarci. Kamerom koja je prikačena na dron će se praviti fotografije, a nakon pregledanja videti kritična izvorišta dosadnih krvopija.

U maju ove godine, Zavod je raspisao tender i za uslugu suzbijanja komaraca iz vazduha, a u te svrhe nabavljeno je sedam aviona. Oni su u pripravnosti i kada se brojnost povećava do određenog nivoa da ne mogu da se sa komarcima izbore sa zemlje, u zaprašivanje se kreće sa sportskog aerodroma Lisičji jarak.

Zavod je proleća 2017. godine nabavio jednu bespilotnu letelicu.

Ceo javni poziv možete pogledati OVDE.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.