NavMenu

Šta je zajedničko Metropolitan operi, Estoniji i brijačima - Održana treća IT konferencija Future Is Now

Izvor: eKapija Nedelja, 09.12.2018. 13:54
Komentari
Podeli
Branislav Vujović Branislav Vujović
Treća po redu, konferencija Future is Now, održana je u četvrtak 6. decembra u Beogradu. Ova IT konferencija okupila je brojne domaće i inostrane stručnjake iz različitih oblasti poput modernih tehnologija, savremenog biznisa, futurizma, inovacija, a neke od tema bile su digitalna revolucija, marketing, menadžement, HR, gejming, GDPR.

Konferencija je pružila priliku studentima i profesionalcima da steknu nova znanja i konkretne veštine u oblastima kojom se bave i saznaju nešto više o novim, smelim i progresivnim idejama, koje mogu da transformišu trenutni koncept poslovanja.

Koji principi ekonomije vladaju u digitalnom dobu i kako se to danas postavljaju poslovni modeli – pitanja su kojima se Branislav Vujović, osnivač i direktor Saga New Frontier Group, a jedan od govornika, bavio na konferenciji.

- Digitalna revolucija je svuda oko nas. Promenile su se mnoge stvari a mi smo na samom početku. Ovo što se do sada promenilo je ništa, u poređenju sa onim što će se tek desiti, od privatnog, poslovnog života do zakonske regulative - istakao je Branislav Vujović.

Metropolitan opera je jedna od najlepših i najluksuznijih opera na svetu. Međutim, sa 3.800 sedišta, Metropolitan ne može da se izdržava od karata. U cilju poboljšanja finansija, došli su na ideju da snimaju operu i naplaćuju karte za direktno gledanje.

Tako vi danas možete da odete u Cineplex, platite kartu i gledate direktan prenos opere iz Njujorka, balet iz Moskve, Šekspir teatar iz Londona. Met opera danas kroz bioskope dobija mnogo više klijenata. A to je ostvarila kroz promenu poslovnog modela. Uz digitalnu ekonomiju su dali novo korisničko iskustvo, objasnio je Vujović.

Estonija je takođe, krenula u korak sa digitalnom ekonomijom.

Kako bi povećali broj stanovnika u zemlji i pritom, ostvarili i finansijsku dobit u budžetu, vlada Estonije je omogućila opciju e–residenta, rekao je Vujović na panelu.

- Da bi postali virtuelni rezident zemlje, jedini preduslov jeste da ličnu kartu morate da preuzemete u najbližoj estonskoj ambasadi. Nakon preuzimanja, postajate virtuelni građanin Estonije. Na taj način stičete pravo da otvorite firmu u Estoniji, a za to vam treba samo lična karta. Dobijanjem lične karte, možete da pokrenete poslovanje i ako vaša firma napravi profit, a želite da uzmete novac iz firme, jedino u tom slučaju morate da platite porez. Estonija, tako, zahvaljujući svom modelu, računa da će do 2025. godine imati čak 10 miliona e-rezidenata - napominje Vujović.

Uz pomoć dobre ideje i inovativnog poslovnog modela amerikanac Michael Dubin je postao gotovo "preko noći" poznat.


Nakon što je snimio reklamu, u kojoj nudi uslugu isporuke pet patrona žileta za brijače, po ceni od jednog dolara, u prvih 48 sati je imao 12 hiljada pretplatnika. Reklama je vrlo brzo postala popularna na mreži Youtube, jer po izuzetnoj niskoj ceni, pretplaćujete se i svakog meseca dobijate proizvod, koji bi možda, često zaboravili da kupite na vreme. Na taj način ne morate u kupovinu, štedite vreme i mnogo novca, moglo se čuti tokom panela.

Prema rečima Vujovića, osnovni resursi za digitalnu ekonomiju su informacije, klijenti i poslovni model a ono što spaja prethodna tri navedena primera je upravo digitalna ekonomija.

- Sve firme moraće da se promene. Vrednost u digitalnoj ekonomiji je bazirana na informacijama i na klijentima, a pravi kreator vrednosti informacije je digitalni poslovni model. Inovirajte vaš poslovni model i tako ćete kreirati vrednost za vašeg klijenta - poručio je Vujović.

Na konferenciji su govorili i Jean-Christophe Bonis, francuski futurista, dr Nikolaos Dimitriadis, stručnjak za neuronauku u marketingu i HR-u, Lior Romanowsky, izraelski stručnjak za AI, VR i AR.

Tokom konferencije govorilo je oko 45 predavača iz inostranstva i zemlje, organizovano je sedam panel diskusija, četiri stručne radionice, na kojima je bilo oko 600 učesnika.

Organizator konferencije je Ekof Media Group.

S.P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.