Izvor: Beta | Petak, 07.12.2018.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

LJAJIĆ: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom tokom Putinove posete

Raim Ljajić (Foto: mc.rs)
Prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, početkom iduće godine, trebalo bi da bude potpisan sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije, najavio je u petak, 7. decembra 2018. ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić.

- Više od dve godine vodimo pregovore o zaključenju sporazuma Srbije i Evroazijske ekonomske unije. Do sada smo usaglasili više od 80% teksta novog, modernijeg sporazuma o slobodnoj trgovini. Ostalo je još šest-sedam tarifnih linija oko kojih nemamo saglasnost, ali vodimo intenzivne pregovore o tome - kazao je Lajić posle sednice Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana.

On je ocenio da se pregovori vode "u dobroj volji" i rekao da se nada da će se naći kompromisno rešenje za preostale tarifne linije o kojima još nema saglasnosti.

Ljajić je naveo da će sledeće nedelje biti nova runda pregovora, gde će pokušati da približe stavove, da bi u januaru bila održana još jedna runda.

- U posetu Srbiji će 11. ili 12. januara doći ministarka Evroazijske unije Veronika Rikišina sa kojom ću voditi finalne razgovore o zaključenju teksta sporazuma, da bi mogao da bude potpisan prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji - rekao je Ljajić.

Podsetimo, Vladimir Putin je izjavio da će pregovori Evroazijske ekonomske unije (EEU) sa Srbijom o sporazumu o trgovinskim preferencijalima uskoro biti završeni.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.