NavMenu

FEN BH i nemački INOTEC Motion početkom 2019. pokreću proizvodnju metalnog nameštaja u Lukavcu

Izvor: eKapija Petak, 07.12.2018. 12:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)Ilustracija
U Slobodnoj zoni Holc kod Lukavca u januaru će sa radom početi još jedan proizvodni pogon. Reč je o zajedničkoj investiciji kompanija FEN BH i jednog od vodećih evropskih proizvođača metalnog nameštaja kompanije INOTEC Motion iz Lipštada.

U hali na 3.800 m2 čija se izgradnja i opremanje privode kraju, za početak će biti zaposleno 50 radnika. Do kraja 2020. godine, broj će se udvostručiti.

U pogonu će se proizvoditi metalne fotelje i metalni kreveti za bolnice i stanovništvo.

– Sa nemačkim partnerom smo registrovali zajedničku firmu. FEN BH je vlasnik 62%, a INOTEC Motion 38%. U toku je dobijanje potrebne dokumentacije kako bi firma mogla početi sa radom, a očekujemo da proizvodnja krene već u januaru – kazao je za BiznisInfo Mahir Selimović, direktor kompanije FEN BH.

Za potrebe proizvodnje već je nabavljen deo opreme i mašina, a oba partnera planiraju značajne investicije u novi pogon.

– Ugovorom smo se obavezali da će obje kompanije do kraja godine investirati po 500.000 KM u ovaj zajednički projekat, te još po 500.000 KM sledeće godine. To znači da će do kraja sledeće godine u proizvodnju biti investirano ukupno 2 mil KM – kaže Selimović za BiznisInfo.

Proizvodni pogon gradi Baupartner.

INOTEC Motion već ima osigurno tržište za kompletnu proizvodnju u Nemačkoj. Ova kompanija do sada je proizvode nabavljala u Kini, no naišli su na probleme sa cijenom i isporukom pa su odlučili da napuste ovu zemlju.

No za razliku od Kine gde su kupovali gotove proizvode, u Bosni i Hercegovini odlučili su se na dugoročnu saradnju i ulaganje u proizvodnju.

– To što su kupovali u Kini, sada žele proizvoditi ovde. Već imaju osigurane kanale prodaje i svu potrebnu dokumentaciju, a oni su ti koji će se brinuti i o naplati. Naš zadatak je da osiguramo dobar i kvalitetan proizvod – pojašanjava Selimović koji dodaje da će tokom sljedeće godine još jedan partner svoju proizvodnju iz Kine prebaciti u Slobodnu zonu Holc.


Novi projekti dodatno šire poslovanje FEN-a BH.

Ova uspešna kompanija koja se bavi proizvodnjom latoflex ležajeva i spavaćih soba i izvozi u zemlje Evropske unije ove godine ostvariće promet od preko 40 mil KM.

– To je rast od nekih 20% u odnosu na prošlu godinu. Posao se stalno povećava, a postoje čak i kupci koje moramo odbiti jer prosto ne možemo sve stići – kaže Selimović koji dodaje da su poslovi za početak sledeće godine već dogovoreni.

Podsetimo, kompanija koja trenutno ima 320 radnika pre samo četiri godine bila je na rubu opstanka. U poplavama koje su 2014. godine pogodile BiH, njeni pogoni su bili u potpunosti poplavljeni, proizvodnja zaustavljena, mašine uništene, a radnici su ostali bez posla.

Danas, kompanija je ne samo obnovila proizvodnju i vratila radnike, već je ušla i u nove investicije, povećala proizvodnju i izvoz i uposlila nove radnike, piše BiznisInfo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.