Izvor: Beta | Petak, 07.12.2018.| 11:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izvoz softverskih usluga iz Srbije ove godine veći od milijardu evra - Cilj je da lokalni proizvodi postanu globalni

Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)
Izvoz softverskih usluga iz Srbije ove godine trebalo bi da po prvi put premaši milijardu evra, izjavila je danas direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije (PKS) Jelena Jovanović.

Kako bi izvoz IT usluga iz Srbije u većoj meri bio izvoz sopstvenih rešenja, PKS je u saradnji sa američkom kompanijom EastHub LLC pokrenuo prvi poslovni informaciono-tehnološki (IT) akcelerator East Hub, koji će, kako je kazala, srpskim startap kompanijama ponuditi znanje, mentorstvo, logističku podršku i predsatvljanje njihovih ideja na tržištu SAD.

- Ono što pokušavamo je da prikupimo takozvani rizični kapital koji je potreban startapovima i početnicima u poslovanju, kako bi svoje poslove mogli da predstave globalno, što je osnov za dalji razvoj domaće IT industrije - rekla je Jovanović u PKS, na prvom predstavljanju kompanija koje su zainteresovane da svoje proizvode plasiraju u inostranstvo.

Do sada se, kako je istakla, prijavilo više od 100 pojedinaca i kompanija koje će predstaviti svoje ideje i projekte, za koje smatraju da bi mogli da se nađu na zahtevnom inostranom tržištu.

- Naši inženjeri, koji su priznati u svetu i zaposleni u svetskim istraživačkim centrima i najvećim kompanijama, uglavnom rade na razvoju tuđih proizvoda. Cilj je da sada pomognemo razvoj domaćih softverskih proizvoda i da oni postanu globalni - rekla je Jovanović.

Izvršni direktor EastHub LLC, Vuk Živković naveo je da Srbija ima inovacije u IT sektoru, ali ne postoji sistem koji će da ih uspešno plasira na svetska tržišta i zbog čega je potreban East Hub.

Precizirao je da su, pre finalnog izbora pet srpskih startap kompanija koje će biti predstavljen u SAD, do 10. januara 2019. planirana još dva predstavljanja kompanija.

Nakon toga će, kako je dodao, biti saopšteno koje su kompanije odabrane za učestvovanje u East Hub-u poslovnom akceleratoru.

Odabranim kompanijama biće plaćene avio karte, kancelarijski prostor, mentoring, kao i dvonedeljni stručni pogram u SAD, nakon čega će im biti omogućeno da svoje ideje predstave potencijalnim investitorima.

Živković je istakao da će biznis akcelerator biti finansiran iz sopstvenih sredstava, precizirajući da iza East Hub-a stoje dva Venture fonda, a u planu je i kasnija dokapitalizacija Venture fonda koji bi investirao u startap kompanije.

East Hub je osnovao kancelarije u SAD i to u Majamiju, Njujorku, Detroitu, Feniksu i Raliju.

Iz PKS su pozvali i druge IT kompanije sa idejama koje žele da realizuju, da se prijave za projekat.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.