Izvor: Novosti | Petak, 07.12.2018.| 11:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Zeleno svetlo" projektu koncesionog ugovora za Apoteku Novi Sad

(Foto: Aleksandar Karanov/shutterstock.com)
Grad ne odustaje od rešavanja dugogodišnje krize u Apoteci Novi Sad, a to potvrđuje i "zeleno svetlo" komisije Vlade Srbije za projekat koncesionog ugovora za gradsku apoteku. O ovom predlogu, za desetak dana bi trebalo da odlučuju i odbornici Skupštine grada.

Miloš Vučević, gradonačelnik, izjavio je da je nedavno pred komisijom Vlade Srbije za javno-privatno partnerstvo i koncesije, predstavljen projekat za Apoteku Novi Sad i da je dobijeno pozitivno mišljenje.

- Na Skupštini grada koja bi trebalo da se održi polovinom decembra, pred odbornicima će se naći predlog odluke o pokretanju koncesije - kazao je Vučević. - Verujem da smo mnogo bliže rešenju nego što smo bili. Takođe, verujem da će biti veći broj zainteresovanih, ali i da će Grad zadržati svoju apoteku i da se neće ugasiti.

Prema tom predlogu, kako je objasnio Vučević, Grad će zadržati apoteke u onim delovima grada, u kojima ih nemaju privatnici. Jedan od predloga biće i da Galenska laboratorija ostane u vlasništvu Grada.

Početkom ove godine, kao način za prevazilaženje problema predlagano je privatno-javno partnerstvo. Po tom planu, koji je usvojila gradska Skupština, privatni partner je trebalo da preuzme upravljačka prava nad Apotekom Novi Sad na 10 godina, u odnosu 66,6% prema 33,3%, i da izmiri obaveze ove ustanove prema dobavljačima i radnicima.

U Apoteci Novi Sad, jedan od problema je i smanjenje broja zaposlenih, pa zbog odluke Ministarstva zdravlja o smanjenju broja radnika, imaju samo 60 zaposlenih. Zbog toga je u nekim apotekama skraćeno radno vreme, urađene su preraspodele kako bi uspeli da održe nesmetani rad.

Državna zdravstvena ustanova Apoteka Novi Sad najveća je u Vojvodini i lekovima snabdeva žitelje Novog Sada, ali i drugih mesta u okolini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.