Izvor: eKapija | Petak, 07.12.2018.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Budući pejsmejker centar u Šapcu značajan za pacijente i smanjuje troškove zdravstvu

Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Razrada mogućnosti uvođenja procedura koje zahteva intereventna kardiologija, odnosno formiranje pejsmejker centra u Opštoj bolnici Šabac, bio je povod posete, u sredu, 5. decembra, srpskog kardiologa prof. dr Gorana Milašinovića, direktora Pejsmejker centra Kliničkog centra Srbije, ovoj bolnici.

Posle radnog sastanka sa menadžmentom ustanove i kardiolozima Službe za internu medicinu, dr Milašinović održao je stručno predavanje zaposlenima na temu "Budući pejsmejker centar OB Šabac".

Prema rečima dr Milašinovića, brojni su razlozi za otvaranje novog pejsmejker centra. Između ostalog, time se pospešuje progres regionalne medicine i kardiološke službe u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog tipa, čime se postiže rasterećenje tercijarnih centara i decentralizacija pejsmejker terapije u zemlji.

Samim tim, kako je naveo, benefit ostvaruju pacijenti usled blizine mesta izlečenja i brzine dostupnosti intervencije, i zdravstveni sistem kroz smanjenje troškova lečenja. Takođe, navedene su razlike između pejsmejker službe i samostalnog pejsmejker centra i uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi on funkcionalan, a edukacija specijalističkog kadra je prvi korak u realizaciji planiranih aktivnosti.

O tehničkim aspektima sistema za elektrostimulaciju srca i najnovijim dostignućima u toj oblasti, govorio je dr sc Božidar Ferek-Petrić, svetski priznati stručnjak za biomediciski inženjering iz Zagreba, navodi se u saopštenju OB Šabac.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.