Izvor: Politika | Petak, 07.12.2018.| 10:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potrebno povećati brojno stanje inspekcijskih službi za 25%

Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Inspektori sanitarne, tržišne, upravne i inspekcije rada počeli su obuku za korišćenje platforme e-Inspektor, koja će, u skladu sa ciljem digitalizacije celokupne javne uprave, doprineti bržem i efikasnijem radu i smanjiti mogućnost korupcije.

Premijerka Ana Brnabić i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić obišli su juče inspektore, koji prolaze obuku u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru i poručili da će sledeće godine građani u mnogo većoj meri osetiti korist od digitalizacije javne uprave, prenosi Tanjug.

Premijerka je navela da je e-Inspektor strateški iskorak, i dodala da će od 1. januara startovati jedinstvena baza poreskih dugovanja, gde će onlajn moći da se izmiruju poreske obaveze, od 8. januara kreću vaučeri za sezonce, onlajn prijava sezonskih radnika u sektoru poljoprivrede, uverenje o državljanstvu biće dostupno u elektronskom obliku, a završava se i adresni registar.

Ministar Ružić je rekao da je sadašnji broj od 6.500 inspektora nedovoljan i da bi po evropskim standardima njih trebalo da bude 25% više, kao i da je ove godine obezbeđena korekcija korektivnog koeficijenta za inspektore na lokalu koji će omogućiti povećanje plata do 20 %.

– Inspektora je nedovoljno, jer su inspekcijske službe bile i najviše pogođene ranijim racionalizacijama broja zaposlenih u javnoj upravi, a takođe je i zabrinjavajuće što je prosečna starost inspektora 54 godine – rekao je ministar i dodao da su inspekcije u pogledu opremljenosti devastirane i da su vozila, koja koriste, u proseku stara 25 godina.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović, naveo je da će inspektori u budućnosti imati lake laptopove, bežični internet i kvalifikovani elektronski sertifikat, koji omogućava da rade bez papira, štampača, skenera. On je rekao da će do maja sledeće godine još 33 inspekcije ući u sistem obuke, dok će do kraja 2019. sve inspekcije biti obuhvaćene savremenim sistemom rada.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.