Izvor: Tanjug | Petak, 07.12.2018.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tehnološki viškovi u preduzećima Srbija Kargo, Infrastruktura železnice Srbije i Železnice Srbije - Bez posla ostaje 1.240 zaposlenih

(Foto: kikovic/shutterstock.com )
Srbija Kargo, Infrastruktura železnice Srbije i Železnice Srbije, tri od četiri akcionarska društva na koja je 2015. godine podeljena srpska železnica, do kraja godine otpustiće ukupno 1.240 radnika, piše "Blic".

Jedina kompanija u kojoj se neće menjati broj zaposlenih je Srbija voz. S obzirom na to da u železničkom sektoru u sva četiri društva radi ukupno 11.496 zaposlenih, broj zaposlenih će btii smanjen za više od 10%.

Srbija Kargo napustiće najveći broj zaposlenih 776, Infrastruktura železnice Srbije (IŽS) proglasiće tehnološkim viškom 320 radnika, dok će Železnice Srbije da napusti svega 16 zaposlenih.

U IŽS kažu da visina otpremnine zavisi od kategorije u kojoj se zaposleni nalaze i da li ispunjavaju uslove za penziju ili ne - 240 EUR po godini staža osiguranja ili se primenjuje otpremnina predviđena Zakonom o radu uvećana za 50% u zavisnosti od kategorije zaposlenog i od toga šta je za njega povoljnija opcija.

Smanjenje broja zaposlenih opravdava se ekonomsko-finansijskom konsolidacijom, povećanjem efikasnosti i konkurentnosti, ali i potrebom da se broj i sturktura zaposlenih ukslade s obnovom saobraćaja i tehnologijom rada da bi komapanije racionalno poslovale.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.