NavMenu

Sberbank prodaje svoj udeo u Agrokoru - Kompanija perspektivna za arapske investitore

Izvor: Klix Četvrtak, 06.12.2018. 16:10
Komentari
Podeli

(Foto: archerix/shutterstock.com)
Ruska Sberbank, ključni deoničar u kompaniji Agrokoru, počela je primati ponude za prodaju svog udela u tom koncernu koji izlazi iz dužničke krize, rekao je savetnik predsednika Uprave te banke Maksim Poletaev.

Poletaev je rekao da su u Sberbanku počele stizati ponude od raznih fondova, od SAD i Kanade do Velike Britanije.

On je za Rojters rekao da budući deoničari kao predsjednika Uprave Agrokora vide Fabrisa Peruška.

Hrvatski mediji podsećau da će hrvatski Visoki trgovinski sud u oktobru potvrdio nagodbu poverilaca koja uključuje zamenu duga za deonički udeo, te bi Sberbank uskoro mogla postati najveći deoničar sa 39,25 udela.

Poletaev kaže da je Sberbank u razgovorima s fondovima i bankama saučestvovati u procesu refinansiranja. On je dodao da je Agrokor perspektivan za arapske investitore kao dobavljač vode i hrane.

Na pitanje da li je u planu prodaja Agrokorove imovine, on je odgovorio da takvi planovi nisu isključeni.

- Agrokorov trgovački lanac Mercator koji ima 985 trgovina širom Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore, treba smanjiti svoju zaduženost - istakao je Poletaev, dodavši da je od januara do septembra neto dug Mercatora iznosio 738 mil EUR.

Poletaev je rekao i da Agrokorov lanac trgovina u BiH nije dovoljno profitabilan, te veruje da bi najbolja opcija bila preusmeriti investicije u Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju.

Kompanija Agrokor, koja zapošljava 60.000 ljudi, od aprila prošle godine je pod državnom upravom.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je istragu protiv osnivača ove najveće privatne kompanije na Balkanu Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, te 12 Agrokorovih menadžera i revizora, pokrenulo u novembru prošle godine zbog nezakonitog pribavljanja nekoliko stotina miliona evra (više od milijardu kuna) iz te kompanije.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu imovinsku korist, tužilaštvo je dodalo i dodatnih 43 mil EUR (320 miliona kuna) pribavljenih za pravno lice falsifikovanjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. novembra bio pušten na slobodu, uz kauciju od milion evra (7,5 miliona kuna) i zabranu napuštanja Zagreba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.