Izvor: Klix | Četvrtak, 06.12.2018.| 16:10

Sberbank prodaje svoj udeo u Agrokoru - Kompanija perspektivna za arapske investitore

(Foto: archerix/shutterstock.com)
Ruska Sberbank, ključni deoničar u kompaniji Agrokoru, počela je primati ponude za prodaju svog udela u tom koncernu koji izlazi iz dužničke krize, rekao je savetnik predsednika Uprave te banke Maksim Poletaev.

Poletaev je rekao da su u Sberbanku počele stizati ponude od raznih fondova, od SAD i Kanade do Velike Britanije.

On je za Rojters rekao da budući deoničari kao predsjednika Uprave Agrokora vide Fabrisa Peruška.

Hrvatski mediji podsećau da će hrvatski Visoki trgovinski sud u oktobru potvrdio nagodbu poverilaca koja uključuje zamenu duga za deonički udeo, te bi Sberbank uskoro mogla postati najveći deoničar sa 39,25 udela.

Poletaev kaže da je Sberbank u razgovorima s fondovima i bankama saučestvovati u procesu refinansiranja. On je dodao da je Agrokor perspektivan za arapske investitore kao dobavljač vode i hrane.

Na pitanje da li je u planu prodaja Agrokorove imovine, on je odgovorio da takvi planovi nisu isključeni.

- Agrokorov trgovački lanac Mercator koji ima 985 trgovina širom Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore, treba smanjiti svoju zaduženost - istakao je Poletaev, dodavši da je od januara do septembra neto dug Mercatora iznosio 738 mil EUR.

Poletaev je rekao i da Agrokorov lanac trgovina u BiH nije dovoljno profitabilan, te veruje da bi najbolja opcija bila preusmeriti investicije u Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju.

Kompanija Agrokor, koja zapošljava 60.000 ljudi, od aprila prošle godine je pod državnom upravom.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je istragu protiv osnivača ove najveće privatne kompanije na Balkanu Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, te 12 Agrokorovih menadžera i revizora, pokrenulo u novembru prošle godine zbog nezakonitog pribavljanja nekoliko stotina miliona evra (više od milijardu kuna) iz te kompanije.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu imovinsku korist, tužilaštvo je dodalo i dodatnih 43 mil EUR (320 miliona kuna) pribavljenih za pravno lice falsifikovanjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. novembra bio pušten na slobodu, uz kauciju od milion evra (7,5 miliona kuna) i zabranu napuštanja Zagreba.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.