Izvor: Beta | Četvrtak, 06.12.2018.| 15:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dvema složenim voćarskim zadrugama 59 miliona dinara podsticaja za razvoj

(Foto: N K/shutterstock.com )
Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u Srbiji Milan Krkobabić potpisao je danas u Beogradu ugovore sa predstavnicima dve novoosnovane složene voćarske zadruge "Složni voćari" i "Naši voćari" o dodeli oko 59 miliona dinara bespovratnih sredstava za njihov razvoj.

- Potpisivanjem ugovora o bespovratnoj finansijskoj podršci zadrugama, otvaramo novo poglavlje u voćarstvu - rekao je tim povodom Krkobabić.

Formiranje specijalizovanih i složenih zadruga je, prema njegovim rečima, način da se započne rešavanje višedecenijskih problema ne samo malinara, odnosno voćara, već i u drugim delatnostima, po ugledu na razvijene evropske i svetske modele, a taj koncept će uvek podržavati Vlada Srbije.

Učešće u investiciji ovih složenih voćarskih zadruga od minimum 20%, što je bio uslov za dodelu bespovratnih sredstava, prema rečima Krkobabića, svedoči o ozbiljnosti njihovih namera.

- Ovo su ulaganja za tehničko-tehnološko unapređenje procesa proizvodnje i više faze prerade i nadam se da će, po ugledu na evropske primere, u narednoj deceniji ove složene zadruge imati promet od nekoliko stotina miliona evra - rekao je ministar i dodao da je "imerativ malih poseda da se poljoprivrednici udružuju".

Stručnjak za razvoj zadrugarstva Branko Maričić rekao je da je "država Srbija počela da prepoznaje zadruge koje Evropa odavno razvija".

- Zadrugarstvo nije više na marginama, država je dokazala da ima nameru i obavezu da podstiče zadrugarstvo - rekao je Maričić i dodao da bi "nastavak mogao biti da se napušteno zemljište prepusti zadrugarima".

Predsednik Odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da bi posle završetka projekta "500 zadruga u 500 sela" koje realizuje Krkobabić trebalo krenuti sa osnivanjem zadruga u svakom selu.

Direktor zadruge "Naši voćari" iz Milićevog sela kod Požege Boža Joković rekao je da seljak prvi put nije građanin drugog reda.

- Motiv za osnivanje naše zadruge je bio da se mladi zadrže na selu, a od toga će i država imati koristi - rekao je Joković.

Direktor zadruge "Složni voćari" iz Novog Slankamena Nikola Kotarac istakao je da će za zadrugare organizovati i kurseve kako da uzgajaju voće po evropskim standardima, a pokušaće da organizuju i kurseve stranih jezika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.