NavMenu

Zlato više nije najskuplji plemeniti metal

Izvor: Nedeljnik Četvrtak, 06.12.2018. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock)
Zlato je sa vrha potražnje zbacio njegov sestrinski metal paladijum.

Paladijum je uz zlato, srebro i platinu, jedan od plemenitih metala s raširenom primenom u privredi, a trenutno je najtraženiji u autoindustriji.

Prema pokazateljima trgovanja metalima za neposrednu isporuku na londonskoj berzi, paladijum dostiže cenu od 1.252 USD za uncu, dok je cena zlata 1.251 USD za uncu, piše Novac.hr, a prenosi beogradski Nedeljnik.

- Snabdevanje paladijumom je vrlo ograničeno, tako da je za cenovni odnos paladijuma i zlata važno koliko su slabe ili jake ponude oba proizvoda - rekao je Chirag Seth, konsultatnt londonskog Metal Focusa.

Prema dostupnim podacima, tokom prošle godine iz rudnika u svetu izvađeno je svega 208 tona paladijuma.


Budući da Rusija drži značajan deo svetskog tržišta paladijuma (30-40% globalne proizvodnje), rast cena ovog plemenitog metala posledica je i istrajnosti SAD u privrednim sankcijama Moskvi.

Osim u autoidustriji, paladijum se koristi u proizvodnji nakita, elektronici, industriji građevinskih metala, ali i u medicini za proizvodnju zubnih plombi i opreme za hirurgiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.