NavMenu

Lekoviti ubod pčele - Apiterapija pomaže kod multipleks skleroze, artritisa i lupusa

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.12.2018. 10:15
Komentari
Podeli
(Foto: xuanhuongho/shutterstock.com)
Veruje se da pčelinji otrov ima terapeutsku vrednost u lečenju teških bolesti. Apiterapija, kao tradicionalni narodni način lečenja, pomaže u ublažavanju ozbiljnih problema poput multipleks skleroze, artritisa i lupusa. Određene osobe potvrdile su da im je pčelinji otrov pomogao u lečenju lajmske bolesti.

Mnogi pčelari i ljudi koji im veruju namerno se izlažu ubodima pčela kako bi izlečili razne bolesti. Veruje se da pčelinji otrov ima terapeutsku vrednost u lečenju teških bolesti. Osobe koje su se uverile u moć pčelinjih proizvoda veruju da je apiterapija alternativa opasnim lekovima koji mogu da imaju štetne nuspojave. Apiterapija, naime, uključuje primenu pčelinjih proizvoda u prevenciji i lečenju, navodi se na sajtu kompanije Timomed.

Pčelinji otrov sadrži oko 40 različitih lekovitih komponenti, od kojih je jedna melitin, sastojak koji ima protivupalna svojstva. Ostali sastojci pčelinjeg otrova jačaju imunitet i ubrzavaju proces ozdravljenja. Iako pčelinji otrov neće nužno izlečiti sve bolesti, on bar može da pomogne u sprečavanju problema i to bez štetnih nuspojava. Osim privremenog bola koji izaziva žalac, apiterapija praktično nema drugih negativnih nuspojava.

Iako gotovo 65.000 Amerikanaca koristi sve prednosti terapije pčelinjim ubodom, mnogi pripadnici medicinske struke odbijaju da priznaju prednosti apiterapije. Naime, mnogi lekari veruju da su pčelinji ubodi opasni i smrtonosni za ljude. Reakcija na njih može da varira od osobe do osobe. Zbog toga stručnjaci koji obavljaju "pikanje pčelama" uvek sa sobom nose antihistaminike koji zaustavljaju manje reakcije, kao i epinefrin za osobe kojima preti anafilakticki šok. Treba naglasiti da zdrave osobe koje nisu alergične na pčele obično ne razvijaju reakciju na otrov.

Terapija pčelinjim ubodima, koja se sastoji od postavljanja pčela na određene tačke na telu, u Kini se sprovodi 3.000 godina. Metoda je slična akupunkturi, ali se umesto iglica koriste pčelinje žaoke. Ključ je zapravo u pčelinjem otrovu za koji stručnjaci kažu da je prirodni lek. Lekari u pekinškoj klinici Kang Tai Bee, ustanovi koja primenjuje tradicionalnu kinesku medicinu, kažu da je terapija dokazano efikasna u lečenju reume i artritisa, kao i niza drugih slabosti.

- Terapija pčelinjim ubodom ima pozitivan efekat na pacijente s bolestima kostiju i s njima povezanim bolestima. Temelji se na pčelinjem otrovu koji podstiče cirkulaciju, smanjuje upalu i bolove - kaže dr Vang Jing.

U postupku se koriste ukrštene pčele iz Italije i Persijskog zaliva čije žaoke duge 0.3 milimetra sadrže oko 0.3 miligrama otrova. Lekari pincetama stavljaju pčele na bolna mesta ili mesta pritiska na telu. Pčela potom instiktivno ubode pacijenta i ugine. Žaoka ostaje u telu nekoliko sati. Koliko će se pčela koristiti u jednom tretmanu zavisi od odluke lekara. Reč je o najmanje četiri do pet uboda, a u teškim slučajevima i stotinu. Cena tretmana, koji je navodno toliko popularan da lekari razmišljaju o širenju klinike, prosečno iznosi 15 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.