Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.12.2018.| 10:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lekoviti ubod pčele - Apiterapija pomaže kod multipleks skleroze, artritisa i lupusa

(Foto: xuanhuongho/shutterstock.com)
Veruje se da pčelinji otrov ima terapeutsku vrednost u lečenju teških bolesti. Apiterapija, kao tradicionalni narodni način lečenja, pomaže u ublažavanju ozbiljnih problema poput multipleks skleroze, artritisa i lupusa. Određene osobe potvrdile su da im je pčelinji otrov pomogao u lečenju lajmske bolesti.

Mnogi pčelari i ljudi koji im veruju namerno se izlažu ubodima pčela kako bi izlečili razne bolesti. Veruje se da pčelinji otrov ima terapeutsku vrednost u lečenju teških bolesti. Osobe koje su se uverile u moć pčelinjih proizvoda veruju da je apiterapija alternativa opasnim lekovima koji mogu da imaju štetne nuspojave. Apiterapija, naime, uključuje primenu pčelinjih proizvoda u prevenciji i lečenju, navodi se na sajtu kompanije Timomed.

Pčelinji otrov sadrži oko 40 različitih lekovitih komponenti, od kojih je jedna melitin, sastojak koji ima protivupalna svojstva. Ostali sastojci pčelinjeg otrova jačaju imunitet i ubrzavaju proces ozdravljenja. Iako pčelinji otrov neće nužno izlečiti sve bolesti, on bar može da pomogne u sprečavanju problema i to bez štetnih nuspojava. Osim privremenog bola koji izaziva žalac, apiterapija praktično nema drugih negativnih nuspojava.

Iako gotovo 65.000 Amerikanaca koristi sve prednosti terapije pčelinjim ubodom, mnogi pripadnici medicinske struke odbijaju da priznaju prednosti apiterapije. Naime, mnogi lekari veruju da su pčelinji ubodi opasni i smrtonosni za ljude. Reakcija na njih može da varira od osobe do osobe. Zbog toga stručnjaci koji obavljaju "pikanje pčelama" uvek sa sobom nose antihistaminike koji zaustavljaju manje reakcije, kao i epinefrin za osobe kojima preti anafilakticki šok. Treba naglasiti da zdrave osobe koje nisu alergične na pčele obično ne razvijaju reakciju na otrov.

Terapija pčelinjim ubodima, koja se sastoji od postavljanja pčela na određene tačke na telu, u Kini se sprovodi 3.000 godina. Metoda je slična akupunkturi, ali se umesto iglica koriste pčelinje žaoke. Ključ je zapravo u pčelinjem otrovu za koji stručnjaci kažu da je prirodni lek. Lekari u pekinškoj klinici Kang Tai Bee, ustanovi koja primenjuje tradicionalnu kinesku medicinu, kažu da je terapija dokazano efikasna u lečenju reume i artritisa, kao i niza drugih slabosti.

- Terapija pčelinjim ubodom ima pozitivan efekat na pacijente s bolestima kostiju i s njima povezanim bolestima. Temelji se na pčelinjem otrovu koji podstiče cirkulaciju, smanjuje upalu i bolove - kaže dr Vang Jing.

U postupku se koriste ukrštene pčele iz Italije i Persijskog zaliva čije žaoke duge 0.3 milimetra sadrže oko 0.3 miligrama otrova. Lekari pincetama stavljaju pčele na bolna mesta ili mesta pritiska na telu. Pčela potom instiktivno ubode pacijenta i ugine. Žaoka ostaje u telu nekoliko sati. Koliko će se pčela koristiti u jednom tretmanu zavisi od odluke lekara. Reč je o najmanje četiri do pet uboda, a u teškim slučajevima i stotinu. Cena tretmana, koji je navodno toliko popularan da lekari razmišljaju o širenju klinike, prosečno iznosi 15 EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.