Izvor: Blic | Četvrtak, 06.12.2018.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obnovljeno 70% odsto Hilandara - Useljen Beli konak, pri kraju radovi na centralnoj kotlarnici

Više od 70% izgorelog dela kompleksa srpskog manastira Hilandara obnovljeno je 14 godina posle katastrofalnog požara, uoči slave Vavedenja Presvete Bogorodice, prenosi Blic.

Član Stručnog saveta za obnovu Hilandara Nenad Šekularac rekao je da je pred slavu useljen Beli konak, a završena je i krovna konstrukcija iznad trpezarije.

- Pošto je ona iseljena, napravljen je novi objekat da se premosti period dok traje rekonstrukcija trpezarije. Sada smo u procesu završetka radova na centralnoj kotlarnici, čime će se izbeći da se drvo unosi u manastir, već će sve biti rešeno transportom van Hilandara - rekao je Šekularac.

On je naveo da su obnovljeni Pirg Svetog Đorđa i Zvonara, a da se iduće godine počinje sa rekonstrukcijom igumenarije i dohije.

- Objekat trpezarije počeo je da se radi, jer je bila potrebna hitna obnova i sanacija tog objekta - kaže Šekularac.

Glavni donator obnove ove nemanjićke zadužbine na Atosu, stradale u požaru 2004. godine, jeste Vlada Srbije, a pomažu i Srpska pravoslavna crkva i verujući narod, navodi RTS, a prenosi Blic.

Kako se ističe, uporedo sa arhitektonskom obnovom objekata, manastir Hilandar se i duhovno obnavlja, pa sve više privlači hodočasnike, a pohode ga svi, ne samo vernici.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.