Izvor: Novosti | Četvrtak, 06.12.2018.| 09:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograđanin Jovan Kovačević napravio mobilni telefon - "Super Phone" proizvodi u Kini, prodaje u Africi

Ilustracija (Foto: hedgehog94/shutterstock)
Potpuno je očekivano kada Kinezi dođu u Beograd da bi prodavali svoju robu. Ne čudi ni podatak da roba sa Dalekog istoka preplavljuje tržište cele planete. Ali kada Srbin spakuje kofere i pokrene proizvodnju u Kini, pravo je iznenađenje. Uz to, da stereotipova bude još manje, Beograđanin Jovan Kovačević (32) svoj brend, koji proizvodi u Kini, prodaje - u Africi!

Jovanov "Super Phone", mobilni telefon koji se proizvodi na fabričkim trakama industrijskog grada Šendžen, omiljeni je proizvod žitelja Angole i Konga. A što se svega ovoga Jovan dosetio ne čudi, jer se za biznis školovao na Volstritu, ali i zato što korene vuče iz stare trgovačke porodice.

- Trgovinom se bavio i moj deda, a otac Momir bio je prvi privatnik u bivšoj Jugoslaviji, osnovao je svoju firmu još 1979. godine, kada je to bilo nezamislivo - govori Jovan. - Tako je podržao i moje školovanje, omogućio da iskoristim maksimum iz onoga što u obrazovanju danas može da se dobije. Četvrtu godinu menadžmenta završio sam u Njujorku, na Institutu za menadžment na Menhetnu, diplomirao sam 2009. godine, a zatim magistrirao na Evropskom univerzitetu. Razmišljao sam o biznisu koji bih pokrenuo, kovao planove i konačno odlučio da otputujem kod prijatelja u Kinu i tamo započnem posao.

Kako Jovan priča, najvažnije je bilo shvatiti kako funkcioniše poslovanje u Kini, da stranac uz sve legalne papire, znanje i sposobnosti, ne može gotovo nikada sam da pokrene biznis, bez udruživanja sa Kinezima.

- Načini na koji vlada te zemlje štiti i podstiče sopstvenu industriju su višestruki i mnogobrojni, ali i poučni - kaže sagovornik Novosti. - Očigledno vrlo smišljeno planiraju da zavladaju svetskim tržištem, iako imaju nepregledno tržište u sopstvenoj domovini. Srednja klasa Kineza može da pazari sve što naprave.

Prema Jovanovim rečima, posle nekoliko godina života i rada u Kini uverio se u mnogobrojne stimulacije, olakšice, kredite, prečice, podstreke koji će olakšati put svakom Kinezu da započne svoj biznis. Čitavi gradovi su podeljeni na rejone po tome kojom se industrijom bave.

- Tako sam se našao u Šendženu, gradu tehnike i tehnologije, jer je moj brend mobilni telefon - seća se Jovan. - Trenutno 600 radnika proizvodi moj "superfon", a svaki aparat ima kupca u Africi.

Tako već godinama Jovan živi na relaciji Srbija-Kina-Angola-Kongo. I jedan je od retkih Srba koji robu plasiraju na finansijski nestabilnom Crnom kontinentu.

- A sve su to potpuno drugačiji svetovi i dimenzije - priča Jovan. - Prelazak iz kineske potpune uređenosti, bezbednosti, usredsređenosti na posao i izgradnje u afričku neuređenost, nesigurnost i opasnu zonu, gde su većina "prodavnica" - korpe sa robom pored puta, izgleda kao pad sa druge planete.

"Super Phone" liči na starije modele "nokije", a sa prodajnom cenom od 20 dolara, trenutno je najtraženiji takav proizvod u Africi.


Kinezi retko koriste keš

Zahvaljujući poslu Jovan je poslednjih godina imao priliku da obiđe i upozna Kinu. Zapanjen je, kako uprkos ogromnom napretku, tehnološkom razvoju u Kini, mnogi i kod nas još imaju predrasude poistovećujući ovu ogromnu zemlju i njenu megalomansku industriju sa jeftinom robom i prodavcima u Bloku 70. Interesantno je, kaže, da se keš vrlo retko koristi, a da sve transakcije idu preko aplikacije na telefonu - WeChat. Čak i prosjaci oko vrata nose QR kod, preko kojeg im prolaznici udeljuju novac.


Kontrasti

- Kina je zemlja kontrasta. Proizvodi se i prodaje jeftina, ali i roba vrhunskog kvaliteta. Sa jedne strane je raskoš, sa druge nerazvijene oblasti. Upadljiv je osećaj sigurnosti, da si potpuno zaštićen, a što se posla tiče, korupcija, prevare, utaje, takve stvari su nezamislive - kaže Jovan.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.