NavMenu

Cena pšenice od letos veća za 30%, cena hleba još odoleva

Izvor: Beta Sreda, 05.12.2018. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: smart.art/shutterstock.com)
Pšenica je od letos do sada poskupela 30%, pa kilogram umesto 16,50 dinara košta 21,50 dinara, ali se ne očekuje da će poskupeti hleb i peciva, rekli su danas agenciji Beta predstavnici proizvođača i pekara.

Predsednik Poslovnog udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković ocenio je da je je jedan od razloga za tako visok rast cene pšenice to što se deo domaćih proizvođača uzdržava od prodaje, jer zasejana pšenica za narednu godinu zbog loših uslova još nije nikla, pa je neizvesno koliki će biti rod sledeće godine.

- Drugi razlog za rast cene pšenice je što je za poslednjih pet meseci zbog poskupljenja tog poljoprivrednog proizvoda i na međunarodnom tržištu izvezeno 700.000 tona pšenice i brašno od još 100.000 tona pšenice što je smanjilo ponudu na domaćem tržištu - rekao je Saković.

Dodao je da je iz Srbije u kratkom roku izvezena pšenica lošijeg kvaliteta po oko 148 EUR po toni sa troškovima prevoza, ili po 16,20 dinara po kilogramu, ali da je to visoka cena.

Izvoz je zbog toga, kako je rekao, počeo značajno da opada, a to deluje umirujuće na cene na domaćem tržištu.

Cene kvalitetne pšenice, koja sada na međunarodnom tržištu košta od 173 EUR do 178 EUR po toni, nastaviće da rastu, samo ako, kako je ocenio Saković, nastanu veliki problemi u proizvodnji te poljoprivredene kulture na južnoj hemisferi Planete, ili nastane šteta na usevima od niskih temperatura na severnoj hemisferi.

On je rekao da su na kretanje cena na međunarodnom tržištu uticale i tržišne manipulacije da postoji mogućnost da Rusija zbog smanjene proizvodnje planira da uvede ograničenja izvoza pšenice:

- Tih problema u proizvodnji i izvozu za sada nema i sledeći rok kada se može očekivati promena cene pšenice je april naredne godine, kada se rade procene roda za tu godinu - rekao je Saković.

Srbiji je, prema njegovim rečima, preostao višak od 900.000 tona pšenice za izvoz.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je da je pre nekoliko meseci brašno koštalo od 23 do 25 dinara, a sada je od 28 do 30 dinara po kilogramu.

Na pitanje da li se može očekivati poskupljenje hleba i peciva Pralica je rekao da bi "sadašnja cena tih proizvoda trebalo da izdrži skok cene brašna, pod uslovom da brašno ne poskupljuje dalje".

Srbija je brašno uglavnom prodavala na Kosovu i Metohiji (do uvođenja taksi od 100%), zatim u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Brašno mora biti izuzetno kvalitetno i jeftino, da bi, kako kažu stručnjaci, izdržalo konkurenciju drugih proizvođača u regionu. Na Kosovo se iz Srbije slalo oko 20.000 tona mesečno, a izvoz je padao od prošle godine kada su prvo uvedene takse od 40%, a sada su 100%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.