NavMenu

Toplotne pumpe i solarni paneli štede energiju i novac

Izvor: Blic Sreda, 05.12.2018. 15:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)Ilustracija
Da bi jedan objekat bio pravi poslovni, trebalo bi da štedi energiju čak i više nego stanovi u novogradnji, a to pored savremenih građevinskih materijala podrazumeva i toplotne pumpe i solarne panele.

Dakle, veći profit može obezbediti i sam prostor koji, ukoliko je adekvatno opremljen, može proizvesti i sačuvati i do nekoliko puta više energije u odnosu na starogradnju. Jedan od najvećih aduta savremenih poslovnih objekata su takozvane toplotne pumpe.

- Toplotna pumpa stvara i do sedam puta više energije nego što joj je potrebno da radi. To postiže tako što izvlači toplotu iz spoljnog vazduha, podzemne vode ili zemlje i koristi je da zagreje radijatore ili podno grejanje. Za razliku od svakog drugog uređaja za grejanje, kod koga morate da platite mnogo više energije nego što iskoristite, kod toplotne pumpe je to suprotno. Naprotiv, višestruko više dobijete energije nego što platite - objašnjavaju građevinski stručnjaci.

U zavisnosti od toga odakle izvlače besplatnu dodatnu energiju, postoje tri vrste toplotnih pumpi: vazduh-voda, voda-voda i zemlja-voda.

- Sve tri vrste pumpe rade na struju i koriste se i za grejanje i za hlađenje, s tim što besplatnu dodatnu energiju koriste da bi postigle znatno veće uštede bilo da greju ili hlade prostoriju. Tako pumpa vazduh-voda od jednog kilovata struje stvara tri kilovata energije tako što vazduh pretvara u vodu koju provlači kroz sistem grejanja ili hlađenja i tako stvara više energije. Pumpa voda-voda kao dodatni energent koristi vodu koju izvlači na dubini od 50 do 60 metara i jedan kilovat struje pretvara u 4,5 kilovata energije. Konačno, najefikasnija je zemlja-voda pumpa koja funkcioniše uz pomoć sondi postavljenih u zemlji iz koje crpi toplotu prilikom grejanja, odnosno u koju vraća toplotu prilikom hlađenja. Na taj način ova pumpa od jednog kilovata struje proizvede čak šest do sedam kilovata energije - ističe Milan Vujko iz firme Eurobravo.

Pored toplotnih pumpi, i solarni paneli prave razliku kada je reč o energetskoj efikasnosti.

- Solarni sistem je jedan od najzahtevnijih sistema, pošto se od njega očekuje da radi tokom zime, na spoljnim temperaturama od -30 Celzijusa, a i leti kada temperatura solarnog fluida dostiže čak 200 stepeni. Solarni paneli se sastoje od velikog broja fotonaponskih ćelija koji su povezani u kombinaciji serijski ili paralelno, kako bi se dobio prikladan napon, odnosno snaga. Njihove osnovne karakteristike su dugačak period eksploatacije, veliki stepen efikasnosti, kao i velika otpornost na mehanička atmosferska dejstva. Najvažniji faktor koji utiče na proizvodnju električne energije svakog modula je njegova snaga. Snaga svakog solarnog panela se povećava sa smanjenjem temperature i obratno, smanjuje se sa povećanjem temperature - podvlače građevinski stručnjaci.

Svakako ne treba zaboraviti da su kvalitetni zidovi, prozori i krovovi takođe verni čuvari energije u svim vremenskim uslovima, kako leti tako i zimi.

Da bi zidovi, prozori i krovovi efikasno sačuvali energiju moraju da budu sačinjeni od kvalitetnog materijala i odlične izolacije - naglašavaju građevinski stručnjaci. Krov i zidovi mogu da imaju tri vrste izolacije: vunastu, plutastu ili penastu. Najstariji izolacioni materijal je staklena ili kamena vuna, a njena osnovna karakteristika je da je otporna na požare. Plutasta izolacija sastoji se od stiropora ili stirodura koji su najjeftiniji, ali na visokim temperaturama gube na zapremini i pucaju, dok je penasta najmodernija i najefikasnija. Tako, recimo, tri centimetra penaste izolacije efikasna su kao 10 centimetara stiropora - objašnjavaju građevinski stručnjaci.

Više stakla, više energije

Savremena arhitektura podrazumeva i što veće staklene površine.

- Danas nam je svima potrebno što više svetla, ali isto tako i zvučna i termička izolacija. Neophodni su nam prozori koji ne daju energiji, odnosno toploti da izađe napolje, niti dozvoljavaju spoljašnjoj energiji ili hladnoći da uđe u objekat. Ostanak unutrašnje energije obezbeđuje se staklima sa takozvanim niskoemisionim filmovima, dok se ulazak spoljašnje energije u objekat onemogućuje tvrdim filmom na staklima - kažu građevinski stručnjaci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.