NavMenu

Kineski Shandong uplatio koncesionu naknadu za put Banjaluka-Prijedor

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 04.12.2018. 16:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da koncesiona naknada kineske kompanije Shandong za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor uplaćena.

Trninić je novinarima u Banjaluci rekao da je naknada 4. decembra 2018. godine uplaćena, nakon što su neki mediji objavili da je Kinezima istekao rok da uplate jednokratnu koncesionu naknadu od 8,7 mil KM za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor.

Vlada Republike Srpske dodelila je 1. oktobra koncesiju kineskoj kompaniji Shandong za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor.

Vlade je dala saglasnost na predlog ugovora o koncesiji za autoput Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, odnosno njegovu prvu fazu Banjaluka-Prijedor.

Koncesija je dodeljena na 33 godine, uključujući period izgradnje, a koncesionar se obavezuje na plaćanje koncesione naknade. Ona se sastoji od jednokratne naknade koja iznosi 1,5% od vrednosti investicije, odnosno 4,47 mil EUR i godišnje naknade od 5% od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione delatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.


Vrednost investicije, koja obuhvata projektovanje i izgradnju, procenjena je na 297 mil EUR. Trošak izgradnje po kilometru je 7 mil EUR i on se nalazi na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.