Izvor: eKapija | Utorak, 04.12.2018.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela izrada studije izvodljivosti za Tiršovu 2 - U izgradnju bolnice biće uloženo 54 mil EUR

Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Detaljna Studija izvodljivosti za novu dečju bolnicu Tiršova 2, čija bi gradnja trebalo da počne u proleće 2020. godine biće urađena u narednih devet meseci, najavljeno je na Skupu pod nazivom "Sledeći korak za izgradnju Tiršove 2" u Starom dvoru.

Sastanku, čiji je domaćin bio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, prisustvovali su i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije Marko Blagojević, predstavnici Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, Evropske centralne banke, koja će finansirati izgradnju, kao i konsultanti domaće firme Bexel Consulting i austrijske AIMC (eksperti za planiranje bolnica), koje su na javnom tenderu dobile posao izrade studije izvodljivosti za novu dečju bolnicu.

- Uvodna studija završena je u prethodnom periodu i ona nam je polazna osnova da uradimo studiju izvodljivosti. Važno je obuhvatiti sve faktore, pre svega trenutno stanje na klinici i viziju o tome kakvu kliniku želimo za narednih 30 i više godine. U tom procesu važno je imati dobru saradnju sa lekarima iz Tiršove i ekspertima javnog zdravlja, kako bi se napravio što bolji model i kako bismo dobili kliniku kakvu naša deca zaslužuju. Narednih devet meseci radićemo na tome svi zajedno, nakon čega će biti raspisan tender, izrađen projekat i počećemo sa izvođenjem radova. Po sadašnjem planu, početak izgradnje bi bio na proleće 2020. godine, a klinika bi trebalo potom da bude završena u roku od dve godine - kazao je gradonačelnik Radojičić, prenosi Beoinfo.

On je rekao da Tiršova 2 neće predstavljati samo zgradu već i nov koncept lečenja dece.

- Nadam se da ćemo infrastrukturno omogućiti da taj novi koncept lečenja realizujemo na pravi način, da što je moguće kraće deca budu u bolnici, u fokusu tretmana i da im proces lečenja u bolnici bude što više olakšan. Naša ideja je da imamo model neke od najsavremenijih bolnica koji bi bio najpribližniji klinici koju mi želimo i trudićemo se da ga maksimalno prilagodimo našim uslovima - rekao je Radojičić.

Direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević podsetio je da je ova institucija započela saradnju sa prof. Zoranom Radojičićem kao direktorom Tiršove, kao i da je nastavlja sa njim kao gradonačelnikom Beograda.

- Saradnja sa gradom je neophodna i tokom faze pripreme projekta i tokom realizacije. Prvi korak je već realizovan prethodnom studijom izvodljivosti koja je pokazala koje sve funkcije i kapacitete nova bolnica mora da ima, na osnovu kojih smo stekli prvi uvid u to koliko je kompleksan posao pred nama. Dugujemo veliku zahvalnost prijateljima i partnerima iz Razvojne banke Saveta Evrope, koji su obezbedili donaciju za realizaciju prethodne studije o izvodljivosti, donaciju za finansiranje studije izvodljivosti, koja upravo počinje i koja će obezbediti novac za izgradnju novog objekta i njegovo opremanje. Podsetiću da će nova zgrada imati 30.000 kvadratnih metara, za čiju izgradnju i opremanje treba izdvojiti oko 54 mil EUR - kazao je Blagojević.

On je istakao da je izabrani konsultant za realizaciju studije izvodljivosti konzorcijum koji ima veliko međunarodno i lokalno iskustvo i naglasio da interes javnosti i pozitivni pritisak mogu samo da donesu dobro celom projektu i njegovoj realizaciji. Vrednost studije izvodljivosti je 250.000 EUR, a ovaj iznos je donacija. Bespovratna sredstva, u vrednosti od 250.000 evra, obezbeđena su iz Slovačkog fonda za inkluzivni rast, a biće realizovana preko Razvojne banke Saveta Evrope. Za opremanje i izgradnju nove klinike, Centralna evropska banka odredila je 54 miliona evra.

Tim eksperata iz svih relevantnih oblasti (građevine, arhitekture, medicine, javnog zdravlja itd.) prikupiće podatke, a zatim će napraviti virtuelni 3D model nove zgrade dečje bolnice u modernom kompijuterskom programu. Ovo je vrhunska savremena tehnologija i savremeni pristup planiranju zgrade i gradnji kroz koji će moći da se vide svi aspekti predložene bolnice, testiraju i izaberu najbolja rešenja. Sve eventualne greške i nedostaci će se otkloniti kroz ovaj model pre nego što počne gradnja. Takođe, ovaj model će pomoći da Tiršova 2 ima najbolje moguće uslove za lečenje, uz odličan odnos cene i kvaliteta.

Objekat Tiršove 2 imaće površinu od 30 hiljada metara kvadratnih i nalaziće se na kraju Deligradske ulice u Beogradu, na placu od preko jednog hektara, idealnoj lokaciji na kojoj će biti ulaz iz Kliničkog centra, ali i sa auto-puta pored Hitne pomoći. Takođe, ona je blizu Porodilišta u Višegradskoj, što je od značaja za bebe kojima su naši hirurzi i pedijatri potrebni odmah po rođenju.

Cilj je da deca ostaju u bolnici što kraće, tako što će terapiju primati u dnevnim bolnicama nalik igraonicama, dok će najteže bolesna deca ostajati u opremljenim sobama sa svojim roditeljima, a operacije će se raditi u salama po najvišim svetskim standardima.

Uz pripreme za novu dečju bolnicu traje i rekonstrukcija i opremanje postojeće zgrade, kako bi u narednim godinama, dok se gradi dečja bolnica, deca imala optimalne uslove, kako bi se podigao nivo bezbednosti i efikasnosti zgrade u Tiršovoj 2 i unapredila usluga za najmlađe pacijente. Novim magnetom koji je u oktobru stigao na kliniku i rekonstrukcijom fasade započela je najveća investicija u dečje zdravstvo u poslednjih 50 godina.

Magnetna rezonanca koštala je 1,1 mil EUR i najsavremeniji je aparat za decu u regionu. Rekonstrukcija fasade je završena i iznosila je 500.000 EUR, čime je podignuta bezbednost zgrade. Nabavljena je oprema, odnosno 115 najsavremenijih aparata za svih 20 odeljenja klinike, u vrednosti od oko 4,7 mil EUR.

Univerzitetska dečja klinika je jedna od najznačajnijih medicinskih ustanova u Srbiji i regionu. Osnovana je davne 1924. godine i na njoj se godišnje obavi 150.000 specijalističkih pregleda mališana i 7.000 operacija, od kojih je 200 kardiohirurških.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.