Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.04.2009.| 11:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Intenzivne pripreme za Evropsko prvenstvo u atletici za juniore u Novom Sadu - najavljena rekonstrukcija "Đačkog igrališta" i stadiona "Karađorđe"

Stadion "Karađorđe" Novi Sad

Do početka Evropskog prvenstva u atletici za juniore, koje se od 23. do 26. jula 2009. godine održava u Novom Sadu, ostalo je još 83 dana, a organizator celokupnog događaja preduzeće "Prvenstvo Evrope" intenziviralo je pripreme za to tačmičenje.

Kako je ranije najavljeno, na prvenstvu se očekuje oko 1.500 učesnika, čime će Evropsko juniorsko prvenstvo u atletici biti najbrojnije u istoriji, a isto tako i najveće takmičenje koje su Novi Sad i Vojvodina ikada imali.

Rok za završetak svih radova je 10. jul 2009, što je 14 dana pre početka prvenstva.

Kako su za eKapiju najavili iz preduzeća "Prvenstvo Evrope", pre svega planirane su investicije na rekonstrukciji gradskog stadiona "Karađorđe", gde će biti obnovljene jugoistočne tribine, postavljen novi digitalni semafor na istoj toj tribini (marke "Philips"), najsavremeniji u Srbiji.

- Na jugoistočnom delu stadiona biće srušena stara i izgrađena nova tribina sa 750 m2 podtribinskog prostora. Na istoj tribini planirano je i postavljanje već pomenutog semafora. Prva tri reda zapadne tribine će biti isečena i na tom prostoru biće izgrađeno novo zaletište za skok u dalj i troskok. Iza istočne tribine biće izgrađen prostor za zagrevanje, koji će obuhvatati šest staza dužine 130 m sa jamom za dalj i troskok. Biće rekonstruisana atletska staza, kao i travnati deo zagrevališta sa prostorom za duga bacanja (koplje, disk, kladivo). Postojeći segment za bacanje kugle biće demontiran i osposobljen za skok motkom, dva doskočišta. Takođe, planirano je i kompletno presvlačenje atletske staze sa novim slojem debljine 3mm, cca 6000 m2 - naveli su u firmi "Prvenstvo Evrope".

Kako je navedeno, planirana sredstva za nabavku opreme i rekvizita su 20.000.000 dinara, a tender za nabavku je u toku.

Za trening je planirana detaljnja rekonstrukcija poznatog novosadskog stadiona i okupljališta mladih "Đačko igralište", sa četiri staze u krivini i šest staza u pravcu. Stadion za trening sadržaće sva dodatna i potrebna atletska borilišta. Za potrebe prvenstva Evrope, ali pre svega zbog unapređenja uslova stanovanja novosadskih studenata renovirana su dva studentska doma, a završena je i izgradnja novog Bloka C studentskog naselja na Limanu.

- Svi takmičari će biti smešteni u domovima studentskog centra Novog Sada, u ukupno šest objekata - navedeno je.

Službena lica Evropskog prvenstva u atletici za juniore i gosti biće smeštenu u hotelu "Park", novinari, tehničko osoblje u hotelu "Novi Sad", lični treneri i domaće tehničko osoblje u hotel "Sajam".

Istorijat

Prva smotra najboljih mladih atletičara Evrope održana je 1964. godine u poljskoj prestonici Varšavi. Naziv takmičenja tada je bio Evropske juniorske igre. Zvaničnu potvrdu Evropske juniorske igre dobile su 1966, a pod tim nazivom organizovane su još jednom – u Lajpcigu 1968. godine. Od 1970. godine do danas, takmičenje nosi zvaničan naziv Evropsko juniorsko prvenstvo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.