NavMenu

Realni rast BDP-a Srbije u trećem kvartalu 3,8%

Izvor: Tanjug Petak, 30.11.2018. 14:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wrangler/shutterstock.com)Ilustracija
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2018. godine iznosio je 3,8% u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranim podacima, rast BDP-a u trećem kvartalu iznosio je 0,5% u odnosu na prethodno tromesečje.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti je u periodu jul-septembar na godišnjem nivou zabeležen u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva - 15,9%, u građevinarstvu 7% i u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane 6,1%.


Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, realni rast je zabeležen kod svih agregata, pri čemu su izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava povećani za 3,3%, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 3,6%, izdaci za finalnu potrošnju države za 4%, bruto investicije u osnovna sredstva za 7%, izvoz robe i usluga za 9,1% i uvoz robe i usluga za 11,2%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.