Izvor: Politika | Petak, 30.11.2018.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izmene Zakona o javnim nabavkama - Za izbor izvođača radova preko tendera ubuduće primaran kvalitet, ne cena?

Građevinske kompanije više neće moći da učestvuju na tenderima sa damping cenama i da na taj način eleiminušu konkurenciju. Pri izboru najboljeg izvođača za izgradnju autoputeva, pruga, škola, ili bolnica težište će biti na kvalitetu ponude, a ne na ceni.

Ovo je jedna od novina predloženih izmena Zakona o javnim nabavkama, koje bi trebalo da omoguće pravično takmičenje u trci za poslove, ali i da spasi državu nepotrebnih troškova. Mnogo puta do sada se pokazalo da najniža cena na tenderu nije najpovoljnija, a ceh su plaćali poreski obveznici.

Tako je, na primer, Austrijska Alpina koja je u međuvremenu otišla u stečaj, na tenderu za obilaznicu oko Dimitrovgrada pobedila je sa ponudom od 17,3 mil EUR. Procenjena vrednost radova bila je 33,3 mil EUR. Tokom gradnje podneli su odštetni zahtev na 33,6 mil EUR za naknadne nepredviđene radove i time dolazimo do brojke da je taj deo Kordiora 10 na granici sa Bugarskom zapravo koštao 50,9 mil EUR, piše Politika.

Promena tenderskih pravila, uvođenje olakšica za uvoz građevinske opreme, koja se ne proizvodi u Srbiji (što će uticati na povećanje efikasnosti u realizaciji projekata), i prekvalifikacija radnika, bile su teme o kojima je pre nekoliko dana premijerka Ana Brnabić razgovarala sa predstavnicima građevinske industrije.

- Predloženi budžet za infrastrukturu u 2019. je više od 200 milijardi dinara i naveći je do sada, što znači da građevinska industrija mora da ima snagu da nastavi da vuče naš dalji rast - naglasila je Brnabićeva.

Ministarstvo građevinsrstva najavljuje da predstoji novi investicioni ciklus u oblasti infrastrukture vredan više od 5 mlrd EUR i bila bi šteta da se ne osnaži domaća građevinska industrija, kako bi bila nosilac velikih projekata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.