Izvor: eKapija | Petak, 30.11.2018.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gradnja intermodalnog terminala u Batajnici od 2019. godine - Za unapređenje kombinovanog transporta 114 miliona dinara

Ilustracija (Foto: MOLPIX/shutterstock.com)
Intermodalni terminal u Srbiji počeće da se gradi 2019. godine u Batajnici, izjavila je ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović

Ona je danas u Vladi potpisala ugovore sa sedam kompanija o dodeli ukupno 114 miliona dinara u okviru stimulativnih mera za unapređenje kombinovanog transporta, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ugovori su potpisani sa kompanijama Nelt, Kombinovani prevoz doo, ŽIT Beograd, Transagent operator, Transportšped, Milšped i sa Slobodnom zonom Pirot.

- Ovo je prvi put da Ministarstvo saobraćaja podržava kombinovani transport kroz program subvencija - rekla je Zorana Mihajlović. - Zaista su ovi ljudi koji su potpisali ugovor, pioniri logistike. Kombinovani transport je najvećim delom transport u železničkom saobraćaju, a početak i kraj je, kako se kaže, drumski saobraćaj.

Navela je da je 120 miliona dinara vlada ove godine izdvojila za tu namenu, a ugovori su potpisani na osnovu javnog poziva. Ugovorima je definisano i kako će se oni realizovati.

- Država se opredelila da pomogne privatni sektor, ali i kompanije kojima je osnivač vlada. Ulaganja će biti kroz infrastrukturu, IT, opremu, to zavisi od kompanija, negde su dodeljena sredstva 100% od investicionog ulaganja, a negde je to 30 do 50% investicione vrednosti - klazala je Zorana Mihajlović.

Ona kaže da očekuje da u narednom periodu bude mnogo više kombinovanog transporta u Srbiji.

- Radimo na otpočinjanju izgradnje prvog intermodalnog terminala u Batajnici. To je delom finansirano sredstvima EU, a delom iz budžeta, i nadam se da ćemo 2019. i početi izgradnju tog prvog intermodalnog terminala u Srbiji i nadam se da će to biti zamajac za taj vid transporta - rekla je ministarka.

Kako kaže, kompanije koje su danas potpisale ugovore pokazale su zainteresovanost da idu u susret modernim tehnologijama i intermodalnom transportu.

Zorana Mihajlović istakla je da vlada ima stabilan budžet i da će u 2019. nastaviti program podrške tom vidu transporta.

Direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić rekao je da je to prvi put da se na takav način pomogne kompanijama koje se bave kombinovanim transportom. On je naglasio da se time podržavaju takozvani "zeleni koridori" tako što će se pretovarati roba sa kamiona na železnicu i time koristiti struja umesto fosilnih goriva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.