Izvor: Energetski portal | Petak, 30.11.2018.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nacionalna asocijacija zelenih krovova i terasa promoviše ideje zelene gradnje

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Nacionalna asocijacija zelenih krovova i terasa okuplja stručnu javnost i nastoji da proaktivno utiče na svest i potrebu za zelenom gradnjom u svakom segmentu građevinske industrije. Ovo udruženje osnovala je kompanija Erker Inženjering u Novom Sadu u maju 2018. godine.

Asocijacija je nacionalna, neprofitna i nevladina organizacija, čiji su ciljevi promovisanje i unapređivanje ideje zelene gradnje, podsticanje promena u načinu urbanog planiranja, projektovanja, izgradnje i obnavljanja objekata, potom u načinu njihovog korišćenja i održavanja. Ova asocijacija takođe će raditi i na podizanju nivoa nacionalne svesti o visokoefikasnim praksama gradnje koje su održive i isplative, ali i pružati podršku dijalogu između javnog i privatnog sektora u vezi promena zakonskih i podzakonskih akata. Jedan od zadataka asocijacije biće i podsticanje neophodnih izmena zakonske i podzakonske regulative kao osnove za održivi razvoj i praksu zelene gradnje.

Kako navode iz asocijacije, zeleni krov pruža sve prednosti dvorišta na atraktivnim gradskim lokacijama. Osim što izgledaju kao prelepe zelene oaze usred grada, dajući plemeniti momenat stanovanju u zgradama, zeleni krovovi imaju mnoge funkcionalne i ekonomske prednosti nad običnim krovovima.

Deluju kao toplotna izolacija čime smanjuju troškove grejanja do 20%, upijaju zvuk i tako smanjuju uticaj buke, i produžuju životni vek krova štiteći ga od UV zračenja, a zelenilo filtrira vazduh čime se stvara kvalitetnija mikroklima.

Više o ovome možete saznati na sajtu asocijacije zelenih krovova i terasa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.