NavMenu

Da li je zagađenje vazduha jedan od uzročnika Alchajmerove bolesti?

Izvor: Energetski portal Petak, 30.11.2018. 08:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Alchajmerova bolest je najčešći uzrok demencije, koja predstavlja skup simptoma kao što su gubitak pamćenja i teškoće u razmišljanju ili rešavanju problema. I dok je veza između bolesti i pojave demencije dokazana, naučnici upozoravaju da je potrebno sprovesti više istraživanja da bi se utvrdila uzročna povezanost između zagađenja vazduha i demencije.

Stručnjaci iz zdravstvenog sektora navode da bi trebalo posvetiti naročitu pažnju izučavanju načina na koji čestice dospevaju u mozak i tamo naprave štetu. Sve veći broj epidemioloških studija širom sveta, zatim nova saznanja o ljudskom mozgu i brojne sofisticirane tehnike za stvaranje modela atmosferskih čestica PM2,5 upućuju na to da zagađenje u vazduhu uzrokuje ozbiljne promene u kognitivnim funkcijama.

Istraživači Univerziteta Južne Kalifornije sledeće nedelje će objaviti rezultate jedanaestogodišnje epidemiološke studije, a u saopštenju su naveli da je rizik od demencije gotovo udvostručen kod starijih žena koje žive na mestima gde je koncentracija PM2,5 čestica veća od standarda EPA od 12 mg/m³. Ako se rezultati istraživanja primene na stanovništvo u globalnom smislu, onda bi se moglo zaključiti da zagađenje vazduha uzrokuje oko 21% slučajeva demencije širom sveta, izjavio je Đu-Čiuan Čen, epidemiolog i viši naučni savetnik sa Medicinskog fakulteta Kek na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Istraživačka oblast posvećena povezanosti mozga i zagađenosti vazduha je "veoma mlada", upozorava Mišel Blok, neurolog i naučnik na Univerzitetu Indijana u Indijanapolisu. Ipak, ovo je "izuzetno uzbudljivo vreme" za proučavanje povezanosti zagađenja i mozga, kaže Mišel. Ako zaista postoji povezanost, biće potrebno da zdravstveni radnici steknu specijalno znanje o opasnostima od zagađenja iz vazduha kako bi mogli da učestvuju u snižavanju rizika od Ajchajmera. Za sada je poznato da su faktori rizika za pojavu ove bolesti uzrast, genetika, izbor načina života i zdravstveni uslovi.

Društvo za borbu protiv Alchajmerove bolesti pokrenulo je online procenu rizika za nastanak ove bolesti, a proveru koja je na engleskom jeziku možete obaviti OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.