NavMenu

Ministri regiona ujedinjeni oko zajedničke digitalne budućnosti - Najnoviji trendovi prikazani na konferenciji Innovation Talk 2018

Izvor: eKapija Petak, 30.11.2018. 12:12
Komentari
Podeli
Sa konferencije Innovation Talk 2018Sa konferencije Innovation Talk 2018
Regionalna ministarska konferencija o inovacijama - Innovation Talk 2018, održana je u četvrtak (29. novembra 2018. godine) u Beogradu, a glavni cilj bilo je predstavljanje najnovijih trendova u ovoj oblasti. Istaknut je značaj kreiranja povoljnog poslovnog i inovacionog ambijenta, naročito kroz povezivanje inovacionih aktera u regionu, saopštili su organizatori.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, a ministar Nenad Popović ocenio je da je Beograd evropski centar ideja, kreativnosti i inspiracije za budući inovacioni razvoj Balkana i Evrope.

- Inovacioni ekosistemi zemalja u regionu postali su ključni pokretači njihovog ekonomskog i društvenog razvoja. Želimo da zasnivamo budući razvoj naših privreda na novim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji, robotici, virtuelnoj realnosti, blokchain-u, internetu stvari, Big Data analitici. Ali, u tome ne treba da zaboravimo značaj čoveka koji ove tehnologije pokreće i kome one služe. Budućnost pripada tom čoveku - istakao je Popović.

On je podsetio i da je Srbija postigla veliki napredak u razvoju inovacija i digitalizaciji.

- Možemo da budemo ponosni na uspeh naših inženjera. Imamo veliki broj kompanija koje su globalni "šampioni" u oblastima u kojima posluju. One izvoze proizvode iz Srbije u ceo svet i time stvaraju dodatnu vrednost za našu ekonomiju i društvo - dodao je Popović.

Martin Kern, direktor Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, rekao je da Srbija i zemlje regiona imaju veliki potencijal u oblasti inovacija i mogu mnogo toga da ponude. Situacija bi, prema njegovim rečima, bila još bolja kada bi postojala bliža saradnja između zemalja regiona po pitanju inovacija i inovacionog preduzetništva.

- Postoji ogroman potencijal, ali ne radi se dovoljno na njegovom korišćenju, posebno u domenu nauke i istraživanja - naveo je Kern i dodao da su sve zemlje regiona u prethodnom periodu na tom polju sprovodile reforme koje su dale dobre rezultate.

Među najvažnijim temama iz oblasti tehnoloških inovacija bile su državne digitalne agende, četvrta industrijska revolucija (Industrija 4.0), tehnologije budućnosti - veštačka inteligencija, robotika, virtuelna realnost, blokchain, Big Data, pametni gradovi, saradnja korporacija i startap kompanija i druge.


Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel rekla je da je uverena da je budućnost zemalja regiona digitalna i dodala:

- Danas moramo napraviti izbor: ili ćemo da iskoristimo mogućnosti koje nam digitalizacija nudi, ili ćemo stajati u mestu i gledati kako voz prolazi. Verujem da je ovaj izbor lak. Moramo reagovati zajedno.

Gabrijel je naglasila da su upravo to ambicije Digitalne agende za Zapadni Balkan, te da je ključno osigurati građanima regiona da u potpunosti iskoriste sve prednosti digitalne transformacije.

Na konferenciji su učestvovali i Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta Vlade Bosne i Hercegovine, Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije Vlade Republike Srpske, Artur Bobovnički, direktor Slovenačke inovacione i energetske agencije, Jovan Despotovski, direktor Fonda za inovacije Makedonije, kao i brojni predstavnici institucija i kompanija u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Firma Toplica Green Energy planira gradnju solarne elektrane kod Kuršumlije

Opština Kuršumlija objavila je javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta za potrebe urbanističko-arhitektonske razrade lokacije solarne elektrane Vrševac 1. Investitor je kompanija Toplica Green Energy doo iz Kuršumlije. Ukupna površina parcele koja je obuhvaćena projektom iznosi 13.649,22 m², koja je, kako se navodi, poljoprivredno zemljište - pašnjak 5. klase, u privatnoj svojini investitora, na kome ne postoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.