Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.11.2018.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Siemens pomaže Beogradu u unapređenju infrastrukture - Predstavljeni rezultati primene Alata za pametno funkcionisanje grada

Sa predstavljanja studije CyPT
Procenjuje se da će broj stanovnika u Beogradu u narednih 15 godina biti povećan za 250.000 ljudi, a te promene dodatno će uticati na potrebe daljeg unapređenja infrastrukture, uz neophodne investicije u oblasti saobraćajne mreže, energetike i zgradarstva.

U ovom poslu Beograđanima bi trebalo da pomogne "Alat za pametno funkcionisanje grada" (City Performance Tool, CyPT) za Grad Beograd - Tehnologijom ka održivoj budućnosti, koji predstavlja donaciju kompanije Siemens Gradu Beogradu. CyPT je razvijen sa ciljem da pomogne gradovima da identifikuju tehnologije iz energetskog, građevinskog i saobraćajnog sektora koje mogu doprineti smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, unaprediti kvalitet vazduha i kreirati nova radna mesta u lokalnoj privredi.

Predstavljanju studije CyPT u Starom dvoru prisustvovali su prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, Udo Ajhlinger, generalni direktor Siemensa Beograd, i Tiago Barreira, direktor za IT aplikacije za gradove iz Simensovog globalnog stručnog centra za gradove u Londonu, kao i predstavnici glavnog grada i menadžment kompanije Siemens u Srbiji.

- Beograd ubrzano raste i za nas je značajno da nastavimo da se razvijamo u pravcu zelenog i pametnog grada. Naš cilj je da se Beograd kandiduje za zelenu prestonicu Evrope. Narednih decenija očekuju nas veliki izazovi, a još veći priliv stanovnika uticaće na potrebe infrastrukture grada. Upravo je to razlog da definišemo tehnologije koje će nam pomoći da ostvarimo ove ciljeve - rekao je Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.

Udo Ajhlinger, generalni direktor kompanije Siemens Beograd, podsetio je da su Grad Beograd i kompanija Siemens u februaru 2016. godine potpisali Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, u okviru kojeg je gradskim ekspertima omogućen uvid u najnovije tehnologije u oblastima infrastrukture na globalnom nivou.

- Rezultati primene alata za pametno funkcionisanje grada mogu biti od koristi Gradu prilikom oblikovanja strateškog ekološkog plana i procene neophodne tehnološke intervencije u cilju planiranja koraka ka značajnom smanjenju emisije štetnih materija. Sada će Beograd biti poput Beča, Kopenhagena, San Franciska, Vašingtona i drugih, jedna u nizu svetskih prestonica koja koristi ovaj alat kao integralni deo planiranja svoje ekološke agende - izjavio je Ajhlinger.

Tiago Barreira naveo je u svojoj prezentaciji da je primenom alata izračunato da su potrebe u putničkom saobraćaju u Gradu Beogradu 2017. iznosile oko 7,157 miliona kilometara godišnje, a očekuje se da će do 2033. biti povećane do 50% (10,729 miliona kilometara godišnje).

Kompanija Siemens realizovala je modeliranje ekološkog i ekonomskog uticaja četiri različita scenarija, sa primarnim fokusom na sektor saobraćaja i primenom različitih prevoznih sredstava. Privatni automobili trenutno čine manje od 30% ukupno pređenih kilometara u putničkom saobraćaju na godišnjem nivou, dok putnici javnim prevozom pređu više od 60% svojih putovanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.