Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.11.2018.| 13:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privrednici iz Srbije na Industrijskom samitu u Bursi

Ilustracija (Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock)
Oko 40 privrednika metalskog i hemijskog sektora Srbije, proizvođači u oblasti pneumatike, hidraulike, obrade metala i lima, proizvođači mašina i opreme, učestvuju na ovogodišnjem Industrijskom samitu u Bursi, u Turskoj od 28. novembra do 1. decembra.

Učešće privrednika na samitu, u okviru kojeg se održavaju četiri specijalizovana sajma, Sajam tehnologije metalskog kompleksa, Sajam metalskih proizvoda, Sajam obrade metala i zavarivanja i Sajam automatizacije, organizovali su Privredna komora Srbije i Privredna komora Vojvodine u saradnji sa Privrednom komorom Burse, Adonisom, generalnim zastupnikom turskog sajma TUYAP i Vojvodina metal klasterom.

Privrednici iz Srbije imaju mogućnost da se na samitu upoznaju sa najnovijim tehnologijama, inovacijama, kao i da u B2B susretima prodube i uspostave nove kontakte sa turskim, kao i partnerima i izlagačima iz čitavog sveta, kaže Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju PKS, najavljujući dalje unapređenje saradnje sa Privrednom komorom Burse i turskim partnerskim asocijacijama.

Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije PKS ukazuje da Samit u Bursi okuplja privrednike u oblasti industrije iz celog sveta i predstavlja dobru priliku za širenje saradnje i nove poslovne veze.

Prema njegovim rečima, sektor industrije jedan je od najbrže rastućih sektora privrede Srbije, a najveći rast, od 10,4% ostvaren je u proizvodnji mašina i opreme u odnosu na period od prvih osam meseci prošle godine.

Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju Privredne komore Srbije navodi da je u prvih osam meseci ove godine izvoz metala, metalnih proizvoda, električne opreme, mašina i motornih vozila, iznosio blizu 4,8 mlrd EUR, što je 44,4% ukupnog izvoza Srbije i povećanje od 11,8% u odnosu na isti period prošle godine.

- Očekujemo da učešće firmi na ovom i sličnim međunarodnim izložbama doprinese daljem rastu izvoza - istakla je Raičević.

Među kompanijama iz Srbije koje učestvuju na sajmu su PPT Petoletka i PPT namenska Trstenik, Krušik Valjevo, Zastava oružje Kragujevac, Inmold plast Požega, Resor Gadžin Han i druge. Privrednici od učešća na sajmu očekuju proširenje saradnje, nove poslovne kontakte i ugovore, navodi se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.