NavMenu

Industrija osiguranja beleži rast - U 2017. osiguranicima isplaćena šteta u vrednosti od 311 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 29.11.2018. 13:00
Komentari
Podeli
Otvaranje Dana osiguranjaOtvaranje Dana osiguranja
Pozitivna ekonomska kretanja iskazana rastom društvenog proizvoda, povećanim brojem stranih investicija, otvaranjem novih radnih mesta, stvorila su poslovni ambijent koji je obezbedio razvoj industrije osiguranja u Srbiji u proteklih nekoliko godina, izjavio je danas Predsednik Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije i predsednik Izvršnog odbora Dunav osiguranja Mirko Petrović.

Na otvaranju konferencije Srpski dani osiguranja u Aranđelovcu, on je istakao da je prošle godine premija osiguranja iznosila 93,1 milijardu dinara, da je zaključen 6,1 milion ugovora o osiguranju, rešeno blizu 700.000 zahteva i isplaćena šteta osiguranicima u vrednosti od 311 mil EUR.

- Mere ekonomske politike i fiskalne konsolidacije Vlade Srbije, kao i mere monetarne politke Narodne banke Srbije obezedilie su privredni rast i finansijsku stabilnost u poslednjih nekoliko godina. Ta pozitivna ekonomska kretanja, iskazana rastom društvenog proizvoda, povećanju stranih direktnih investicija, otvaranju novih radnih mesta, stvorila su poslovni ambijent koji je obezbedio razvoj industriji osiguranja u poslednjih nekoliko godina - naglasio je Petrović.

Prema njegovoim rečima, i tehničke rezerve, koje su garant stabilnosti industrije osiguranja i sigurnost za osiguranike da će dobiti adekvatnu nadoknadu, u poslednjih deset godina povećane su za više od sedam puta i danas iznose 1,5 mlrd EUR.

- Značajno brži rast tehničkih rezervi posledica je i promene strukture premije u korist životnih osiguranja i njihovog učešća sa 9,5% u ukupnoj premiji u 2005. godini na 25% danas. Sve je to pokazatelj i rasta životnog standarda stanovništva - istakao je Petrović.


Rast premije po glavi stanovnika

Naveo je i podatak da je industrija osiguranja u državne hartije od vrednosti investirala nešto više od 1,2 mlrd EUR.

Industrija osiguranja beleži i porast premije po glavi stanovnika - 2016. iznosila je oko 100 EUR po glavi stanovnika, a prošle godine iznosila je 112 EUR. Takođe, Petrović je ukazao da je industrija osiguranja prošle godine ostvarila pozitivan rezultat od 6,5 mlrd EUR, da zapošljava blizu 11.000 ljudi, kao i da pokazuje visok stepen društvene odgovornosti.

Pomoćnik ministra finansija Filip Šanović rekao je na otvaranju konferencije da iako je finansijsko tržište bankocentrično, ne može se zanemariti uloga osiguranja u jednoj nacionalnoj ekonomiji.

- Osiguranje pruža značajnu podršku ukupnom blagostanju u društvu. Za našu državu je bitna kako socijalna, tako i finansijska funkcija osiguranja, jer s jedne strane obezbeđuje se potrebna sigurnost privrede i stanovništva, dok sa druge strane rast osiguravajućih fondova utiče na stabilnost i rast finansijskog tržišta - podvukao je Šanović.

Dodao je da razvijenost delatnosti osiguranja potpomaže izvozu jedne zemlje i njenoj konkurentnosti.

- Konsolidacija privrede, napredak u evopskim integracijama, strane investicije, reforme državne uprave, a kao posledica svega toga rast BDP-a za 4,5%, predstavlja pozitivan signal čijom se punom realizacijom obezbeđuje još veći prostor za rast tržišta osiguranja - naglasio je pomoćnik ministra.

Ocenio je da se Srbija za šest godina tranformisala iz ekonomije koju je karakterisala stagnacija rasta i visoka stopa nezaposlenosti, u rastuću ekonomiju, s niskom inflacijom, eliminisanim fiskalnim deficitom, opadajućim javnim dugom i oporavkom tržišta rada.

- BDP je značajno nadmašio očekivanja u trećem kvartalu 2018. rastom od 4,5% koji je vođen rastom investicija, a podržan potrošnjom i izvozom - rekao je Šanović.


Slab odziv poljoprivrednika

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS) Duško Jovanović istakao je da su teme ovogodišnje konferencije katastrofalni rizici zbog klimatskih promena, osiguranje poljoprivrednih proizvoda i dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

- UOS je uspelo drugu godinu zaredom da napravi regionalnu koferenciju i da okupi eksperte i stručnjake iz Zapadne Evrope i regiona, i uspeli smo da krenemo sa novim i aktuelnim temama vezanim za industriju osiguranja - rekao je Jovanović.

Naveo je da u oblasti katastrofalnih rizika postoji regionalna ideja da se u Beogradu formira regionalna grupa koja bi trebalo da reši probleme i eventualno razmišlja obaveznosti osiguranja vezanih za katastrofalne rizike.

Jovanović podseća da je tema o osiguranju poljoprivrednih proizvoda bila aktuelna i na prošlogodišnjoj konferenciji, ali da nisu zadovoljni rezulatima osiguranja poljoprivrednih proizvoda.

- Samo 8-10% registrovanih poljoprivrednih domaćinstava uzima polisu osiguranja, bez obzira na subvenciju države od 40% i što dobar deo lokalnih samouprava subvencioniše drugi deo vrednosti te polise. Nismo zadovoljni tim rezultatima, jer nismo uspeli da ubedimo poljoprivrednika da je osiguranje investicija, a ne trošak - ukazao je Jovanović.

Govoreći o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, kaže da s obzirom na činjenicu da je stanovništvo Srbije sve starije i da ima sve više problema sa zdravljem, UOS, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, ima nameru da edukuje građane o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.