Izvor: Politika | Četvrtak, 29.11.2018.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za gasovod preko Srbije predviđeno 70 mil EUR iz budžeta

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Rasprava o značaju gradnje drugog kraka gasovoda Turski tok preko Srbije nastavljena je i u sredu, 28. novembra, u Skupštini Srbije. Ministar energetike Aleksandar Antić istakao je da su u toku intenzivne aktivnosti u pogledu priprema za realizaciju srpske trase magistralnog gasovoda od granice s Bugarskom do Mađarske, za šta je budžetom za 2019. predviđeno 70 mil EUR, prenosi Politika.

– Za 2018. godinu bila su predviđena sredstva u iznosu od 70 mil EUR za razvoj tog projekta, koja su usvajanjem ovog zakona danas u poziciji da budu aktivirana. U budžetu za 2019. takođe je predviđeno 70 mil EUR za srpsko učešće, odnosno učešće Srbijagasa u razvoju tog projekta – rekao je Antić na sednici Skupštine Srbije.

Ovaj projekat, kaže Antić, treba da obezbedi Srbiji nekoliko značajnih stvari – energetsku bezbednost i sigurnost snabdevanja gasom, dalju gasifikaciju zemlje i, konačno, profit koji donosi sama tranzitna taksa.

Antić je apelovao da se taj projekat u javnosti ne naziva ni Južni tok ni Turski tok, naglašavajući da je reč o magistralnom gasovodu od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, kao delu srpskog gasno-transportnog sistema, koji gradi i realizuje kompanija Gastrans gde je većinski vlasnik ruski partner Gasprom (Gazprom).

Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, potvrdio je u Skupštini da će se, ukoliko sve bude u redu, graditi gasovod kroz Srbiju od bugarske do mađarske granice, a da ta investicija iznosi oko 1,8 mlrd EUR.

– Srbija će ispuniti svoju obavezu i uradiće gasni pravac da bismo imali druge oblike snabdevanja gasom. Važno je da zajedno sa Bugarskom i Turskom izgradimo gasnu infrastrukturu, jer prvi put ćemo doći u poziciju da budemo tranzitna zemlja – rekao je u on u parlamentu.

Bajatović je naveo da će biti prošireni i kapaciteti podzemnog gasnog skladišta Banatski dvor, a ako bude prošao taj veliki gasovod, gradiće se još jedno skladište.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.