NavMenu

Kineski stručnjaci spremni da pomognu u zaštiti nalazišta u Vinči od klizišta

Izvor: RTS Četvrtak, 29.11.2018. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Beograd.rs)
Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević razgovarao je u Pekingu sa Liu Judžuom, državnim administratorom za kulturno nasleđe NR Kine, koji je u rangu ministra, o mogućnostima da kineski stručnjaci pomognu u zaštiti arheološkog nalazišta Vinča. Tema sastanka bili su i organizovanje izložbe kineske bronze u Beogradu, kao i o studijski boravak srpskih stručnjaka u Kini.

Delegacija Državne administracije za kulturno nasleđe Kine je tom prilikom izrazila dobru volju za nastavak i unapređenje saradnje sa Srbijom u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, primetivši da i Srbija poput Kine posebnu pažnju posvećuje toj oblasti kulture.

Prisetivši se svoje prošlogodišnje posete Srbiji, administrator Liu rekao je da je Kina dosta toga uradila od tada na polju unapređenja sistema zaštite kulturnog nasleđa i izrazio dobru volju da svoja iskustva podele sa kolegama iz Srbije.

Srpska i kineska delegacija složile su se da su arheološka istraživanja, razmena izložbi i obuka stručnog kadra oblasti u kojima vide budućnost zajedničke saradnje. Obe strane su predložile veću razmenu izložbi između dveju zemalja, podsetivši da je već dogovoreno da 14. decembra u Narodnom muzeju u Beogradu bude otvorena velika izložba Narodnog muzeja Kine, kao i gostovanje srpske izložbe 2020. u Kini.

Posebna pažnja na sastanku bila je posvećena ideji o organizovanju izložbe kineske bronze u Beogradu 2021. ili 2022.

- To je čuvena kineska bronza svetski poznata iz različitih epoha u trajanju od nekoliko hiljada godina i mi smo postigli dogovor da njihovi eksperti dođu u Srbiju, pogledaju prostor, odrede gabarite i artefakte iz nekoliko najvažnijih muzeja koji čuvaju bronzanu istoriju kineske kulture. To će biti tektonski događaj i privući će pažnju čitavog regiona - istakao je ministar Vukosavljević u izjavi medijima nakon sastanka.

Kineski eksperti dolaze u Vinču


Na sastanku je bilo reči i o pomoći kineskih eksperata u istraživanju mogućnosti zaštite arheološkog lokaliteta Vinča u blizini Beograda, koje je, pošto se nalazi na obali Dunava, izloženo klizištu.

- To je problem koji naši stručnjaci godinama sa promenljivim uspehom pokušavaju da tretiraju, ali budući da su i u Kini velike civilizacije nastajale na obalama velikih reka, oni imaju bogato iskustvo u zaštiti lokaliteta od poplava i klizišta i dobili smo obećanje da će kineski eksperti doći u Srbiju i pogledati koliko mogu da pomognu u očuvanju arheološkog nalazišta Vinča - rekao je ministar.

Bilo je reči i o eventualnim stipendijama za srpske stručnjake iz oblasti konzervacije za studije na kineskim univerzitetima, a kineska strana je izrazila želju i da njihovi stručnjaci posete Srbiju radi razmene znanja i iskustva sa svojim srpskim kolegama.

- Verujem da ćemo u narednom periodu imati vrlo dobre vesti iz Kine. Kineski sistem zaštite kulturnog nasleđa je među najunapređenijima u svetu. Kineski eksperti su svetski lideri u pojedinim oblastima i verujem da će naši stručnjaci, koji takođe imaju vrlo naglašene kvalitete, biti u prilici da saznaju nešto i nauče, dok će kineski stručnjaci moći u Srbiji da nauče nešto iz oblasti u kojima se naša zemlja ističe - rekao je Vukosavljević.


Delegacija kineske Državne administracije za kulturno nasleđe izrazila je spremnost da pomogne, ako je potrebno u realizaciji projekta Matematičkog instituta SANU i Pekinškog univerziteta za poštu i telekomunikacije koji se odnosi na implementacioju kineske tehnologije u digitalizaciji kulturnog nasleđa.

Digitalizacija muzeja

Pomoćnik ministra kulture za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković upoznao je članove kineske administracije s projektom i idejom da se jedan od muzeja u Srbiji potpuno digitalno opremi kao pokazni muzej za region i za dalji nastup kineske tehnologije u toj oblasti u Evropi.

Ministar Vukosavljević je naglasio da je današnji sastanak potvrda dobrih odnosa u oblasti kulture i prisustva dobre volje kineske strane da kompletne svoje resusrse stavi na raspolaganje srpskim ustanovama kulture u skladu sa potrebama i inicijativama.

- Od nas se naravno očekuje veliki trud da naše ustanove pokrenemo da iskoriste ovu ponudu koja nam se daje, a ugovoreno je u narednom dvogodišnjem periodu da i neke naše izložbe iz naših muzeja budu predstavljene i u Pekingu i drugim gradovima Kine - istakao je ministar.

Dve delegacije su se osvrnule i na Forum o kulturnom nasleđu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (16 plus 1), koji je prošle godine održan u Beogradu, a u aprilu naredne će biti u Kini, na kome će učestvovati i delegacija Srbije.

Koncepcija "Pojas i put" i format "16 plus 1" u oblasti kulture daju i tek će davati veoma značajne rezultate, zaključio je ministar Vukosavljević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.