NavMenu

Za filmadžije 900 miliona dinara subvencija u 2019. - Na uložen dinar vrati se devet

Izvor: Novosti Četvrtak, 29.11.2018. 09:41
Komentari
Podeli
(Foto: doomu/shutterstock.com)
Filmadžije naredne godine mogu da računaju na deo od 900 miliona dinara subvencija. Toliko, prema predlogu budžeta za 2019. godine, sleduje podsticajima za proizvodnju audiovizuelnih dela. Ovo je jedna od stavki u državnoj kasi za koju je predviđeno više novca nego lani - konto je veći za 100 miliona dinara. Analize su pokazale da se na dinar dodeljen kroz ovu meru, državi vraća - devet, pišu Novosti.

Za korišćenje podsticajnih sredstava u oblasti audiovizuelne proizvodnje u toku 2018. godine podneto je više od 60 zahteva. Tada su budžetom bila namenjena sredstva u iznosu od 800 miliona dinara.

- U toku 2018. godine, zaključno sa oktobrom, izvršena je isplata u iznosu od 715,6 miliona dinara, po ukupno 62 zahteva podneta u toku 2017. i 2018. godine - kažu u Ministarstvu privrede.

Reč je o investitorima iz celog sveta, uključujući i domaće. Opredeljena sredstva za podsticaj za 2017. godinu iznosila su 400 miliona dinara. Tada je podneto 49 zahteva za dodelu podsticaja. Prema analizi Filmskog centra Srbije, po svim navedenim projektima, ukupan iznos utošenih sredstava na teritoriji Republike Srbije čini nešto više od 3,8 milijardi dinara.

Zahvljajući podsticajima, te godine su investitori u Srbiji radeći na igranom filmu uložili 2,24 milijarde dinara. Postprodukcija je potrošila nepunih 115 miliona dinara. Televizijske serije su koštale oko milijardu, a reklame nepunih 400 miliona dinara.

- Navedena analiza utrošenih sredstava za realizaciju audiovizuelnog dela predstavlja zbir budžeta svakog pojedinačnog projekta namenjenog za proizvodnju u Srbiji - objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

Obezbeđena sredstva podsticaja za 2017. godinu, 400 miliona dinara, donela su oko 3,8 milijardi dinara investicija. Na uložen dinar podsticaja privreda Republike Srbije u 2017. godini prihodovala je više od devet dinara. Poređenja radi, u 2016. godini odnos podsticaja i investicija je bio jedan prema šest.


U Srbiji snimaju i Indijci

U Srbiji, od stranaca, najčešće snimaju Amerikanci. Tokom 2016. i 2017. godine najviše je uloženo od strane investitora iz SAD. Analize za 2018. godinu biće sačinjene na kraju budžetske godine, mada je već sada jasno da je porastao broj investicija iz Indije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.