NavMenu

Fiskalni savet o budžetu za 2019. - Kritika povećanih izdataka za vojsku, policiju i plate u javnom sektoru

Izvor: RTS Četvrtak, 29.11.2018. 09:09
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da je dobro što je deficit mali i što je predloženi budžet za 2019. izbalansiran sa približno jednakim rashodima i prihodima, ali je kritikovao značajnija sredstva za nabavku opreme za vojsku i policiju i za povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović smatra da se "time svesno napravio izbor koji znači umanjenje privrednog rasta".

Petrović je rekao da opravdano da se neto plate zaposlenih u javnim preduzećima Pošte Srbije, Telekom, Srbijagas i EMS u 2019. povećaju za 5%, ali ne i u EPS-u koji uopšte nije primenio odluku vlade iz 2014. o privremenom umanjenju zarada od 10%.

Predsednik Fiskalnog saveta je rekao da bi, ako bi se planirano fazno ukidanje smanjenja zarada u javnim preduzećima za 5% odnosilo i na EPS, prosečne plate u tom preduzeću u 2019. godini iznosile bi oko 90.000 dinara.

Petrović kaže da je vlada trebalo da poveća sredstava u 2019. za kapitalne investicije u infrastrukturu i za zaštitu životne sredine.

Zadovoljan je što je predloženi budžet za 2019. izbalansiran sa približno jednakim rashodima i prihodima.

Mali deficit će, kaže, dovesti do daljeg smanjivanja javnog duga sa sadašnjih oko 54% BDP na približno 51,5% BDP na kraju 2019. godine.

Fiskalni savet smatra da se budžetom za iduću godinu planira veći rast prosečnih neto zarada u javnom sektoru nego što je ekonomski opravdano, pa tako, kako kaže, Petrović, prosečna neto plata u državnom sektoru neopravdano raste devet odsto, duplo više nego što rastu plate u privatnom sektoru.

Ističe da je osnovna manjkavost budžeta izostanak investicija čime se, kaže, potkopava temelj budućeg rasta, a bilo je, kaže, prostora za njihovo povećanje.

Naša putna infrastruktura je, kaže, za 20% lošija u odnosu na region, a železnička za 40%.

Upozorio je da je Srbija veoma zakasnila sa investicijama u zaštitu životne sredine, a jedna je od najzagađenijih zemalja u Evropi.


Ključni problem je, kaže Petrović, nizak privredni rast, upola manji od zemalja centralne i istočne Evrope.

- U poslednjih pet godina privreda Srbije je ukupno porasla za 10%, a prosek centralne i istočne Evrope za 20%. Duplo brže su rasle u odnosu na Srbiju. Zbog toga Srbija zaostaje u pogledu životnog standarada. U Rumuniji je veći za 50%, u Bugarskoj za 30% - rekao je Petrović.


EPS demantuje Fiskalni savet

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije negiralo je navode predsednika Fiskalnog saveta da nije umanjilo zarade zaposlenih krajem 2014. i istaklo da je poštovalo sve mere Vlade Srbije i smanjilo zarade radnika za 10% u 2015. godini.

U tom javnom preduzeću kažu da u suprotnom, EPS ne bi ni mogao da isplati plate, zbog mesečne kontrole Ministarstva finansija.

Visina sredstava za zarade planirana je, kažu u EPS-u, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i smernicama Ministarstva privrede za izradu godišnjih programa poslovanja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.