NavMenu

Za šest godina iz RTB-a Bor izvađeno 160.000 tona bakra

Izvor: Tanjug Sreda, 28.11.2018. 15:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rtb.rs)Ilustracija
Očekuje se da prozivodnja bakra iz vlastitog koncentrata u RTB-u Bor bude povećana sa sadašnjih 40.000 tona na 160 hiljada tona u periodu od šest godina, izjavio je danas Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, na sednici Skupštine Srbije.

Antić je, obrazlažući u parlamentu Predlog zakona o sticanju prava svojine nad zemljištem, objektima i vodovima RTB-a Bor, rekao da je cilj tog akta uređenje višedecenijskog problema statusa objekata i zemljišta koje koristi ili čiji je držalac ova kompanija.

Prema njegovim rečima, ovim zakonom bi građevinsko zemljište u državnoj svojini na kojem je RTB upisan kao korisnik, kao i zemljšte u vlasništvu Republike gde je rudnik upisan kao držalac, postalo privatno vlasništvo RTB-a Bor, a takođe bi društvena svojina upisana na nepokretnostima u RTB postala njegoiva privatna svojina.

Antić se ukratko osvrnuo na istorijat poslovanja borsko-majdanpečkog basena, koji je od 2000. godine na ovamo sve dublje tonuo u krizu, gomilajući gubitke koji su se od 2008. kretali na nivou od 1,3 milijarde dinara.

U tom kontekstu je podsetio da je ova vlada uspela nizom mera da tog rudarskog giganta "ponovo stavi na noge" kako bi on postao atraktivniji za strane investitore, i da je uspela da u RTB dovede jakog strateškog partnera, kineski Zijin, nakon četiri neuspešna pokušaja prethodnih vlada da privatizuju ovu domaću kompaniju.

Zijin je, kako je rekao, za 350 mil USD dokapitalizacije dobio 63% vlasništva u RTB-u, uz garanciju izmirivanja dugova prema Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), odnosno svih obaveza sa kojima se RTB finansijski još uvek suočava.

Dodao je, takođe, da se sporazumom o strateškom partnerstvu kineska firma obavezala na očuvanje postojećih 5.000 radnih mesta, uz obezbeđivanje obavezujućeg biznis i investicionog plana u iznosu od 1,26 mlrd USD u periodu od šest godina.

- Cilj je da posle tri godine proizvodnja bakra iz sopstvenog koncentrata, koja sad iznosi 40.000 tona dostigne 80.000 tona, a da nakon šest godina ta cifra poraste na 160 hiljada tona - istakao je Antić.

Dakle, kako je ponovio, u periodu od šet godina "imamo investicioni ciklus od 1,26 mlrd USD i tri do četiri puta povećanje proizvodnje bakra iz sopstvenog koncentrata, što će dramatično pozitivno uticati na našu ukupnu privredu na rast BDP-a, ali i na vrednost same kompanije".

Antić je rekao takođe, da "sve procene govore da će naših 37% vlasništva u RTB-u vredeti tada daleko više nego 100% koje imamo sada".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.