Izvor: Tanjug | Sreda, 28.11.2018.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Izmenom poreskih zakona od 1. januara 2019. privreda će uštedeti 20 milijardi dinara

Siniša Mali (Foto: beograd.rs)
Kada 1. januara 2019. godine stupi na snagu set poreskih zakona, o kojima se danas raspravlja u Skupštini, privrednicima u Srbiji će u "džepu" ostati više od 20 milijardi dinara uštede, zbog niza taksi koje neće morati da plate naredne godine, kaže ministar finansija Siniša Mali.

On je, braneći set poreskih zakona pred poslanicima Skupštine, naveo niz izmena koje se tiču poreskih zakona.

- To su upravo one mere koje treba da podstaknu razvoj naše ekonomije, kako u javnom tako u privatnom vlasništvu - poručio je Mali.

Možda najveći doprinos razvoju privrede u Srbiji, objašnjava Mali, država daje ne samo kroz ove direktne mere, nego, kaže, kroz završetak fiskalne konsolidacije i stabilizaciju javnih finansija.

- Država više nije teret privredi da raste i da se razvija i to se možda najbolje vidi po ceni kapitala gde su kamatne stope na dinarske i evro obveznice na rekordno niskom nivou što govori i u prilog tome koliko je poverenje investitora u našu ekonomiju - kaže Mali.

Resorni ministar je naveo da će od naredne godine biti izmenjena metoda obračuna amortizacije preduzećima, priznavaće se rashodi firmama po osnovu reklama i propagande u poreskom bilansu bez ograničenja...

Govoreći o izmenama Zakona o naknadama, Mali je rekao da će se pod "krovom ovog zakona" ubuduće naći brojne naknade koje su ranije bile "raštrkane" u drugim zakonskim rešenjima.

Podseća da će od 1. januara 2019. godine biti ukinuta naknada za biogoriva, naknada za obavezne rezerve prirodnog gasa, zatim za prekomerno korišćenje javnog puta...

Mali je obrazlažući izmene seta poreskih zakona, a u vezi sa radom javnih preduzeća u Srbiji, rekao da ukupna dobit javnih preduzeća raste iz godine u godinu.

- Imamo veliki broj preduzeća koja pozitivno posluju, veoma mali broj gubitaša, ako ih imamo uopšte, a s druge strane, uvodimo precizne mehanizme kako da kontrolišemo i dodatno unapredimo rad naših javnih preduzeća - rekao je Mali.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.