Izvor: eKapija | Sreda, 28.11.2018.| 16:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dodeljena priznanja rodno najsenzitivnijim kompanijama u Srbiji

Sa dodele nagrada
Kompanija Delta Holding proglašena je "Rodno najsenzitivnijom kompanijom" u Srbiji. Drugo mesto podelile su Ikea Srbija i Avon Srbija, dok su treću poziciju osvojile kompanije Vip Mobile i UniCredit banka. Ovo specijalno priznanje dodeljuje se u okviru najveće manifestacije za promociju ženskog preduzetništva u Srbiji "Cvet uspeha za ženu zmaja".

Nagradu za "Rodno najsenzitivniju kompaniju" dodelili su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Udruženje poslovnih žena Srbije i Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, koji zajednički realizuju projekat "Ravnopravno u lancu vrednosti".

- Ovo je prvi put u Srbiji da smo ustanovili i dodelili nagrade kompanijama koje u svom poslovanju primenjuju društveno odgovorne principe, pravedno postupajući prema svim zaposlenima, vođeni vrednostima rodne ravnopravnosti. Verujemo da time dajemo snažan podstrek i podršku velikim kompanijama da se još više povežu sa mikro i malim preduzećima u vlasništvu žena, da im pruže neophodnu podršku i mentorstvo, i osnaže ih u cilju njihovog uključivanja u lanac vrednosti i dobavljača velikih kompanija - izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Kako je istakla, to je zajednički interes privrede i društva koje želi da postigne održivi razvoj, jer on nije moguć ukoliko ne pružimo jednake šanse svima, a naročito onima koji su često neprepoznati kao ekonomski potencijal društva, kao pokretači bržeg privrednog razvoja i uvećanja BDP-a.

Projekat je nastao kao posledica prepoznavanja značaja saradnje i povezivanja korporativnog sektora sa sektorom malih preduzeća, posebno ženskim biznisima, koji su trenutno veoma udaljeni, iako je u obostranom interesu da budu deo jednog privrednog eko-sistema. U okviru projekta "Ravnopravno u lancu vrednosti" koji je trenutno u toku, pored ustanovljenog priznanja pokrenuti su i periodično se održavaju B2B sastanci između korporativnog sektora i ženskih malih preduzeća, koji u živom predstavljanju i komunikaciji povezuje direktno ova dva važna sektora.

Sve aktivnosti u toku projekta propraćene su i izložbom proizvoda odabranih ženskih biznisa, kroz koje se korporativnom sektoru predstavljaju dometi preduzetnica a žene inspirišu da istraju u svojim poduhvatima privatnog biznisa. U pripremi je katalog ženskih kompanija kroz koji će se slikovito predstaviti rad i proizvodi odabranih ženskih preduzeća, a koji će se distribuirati velikim kompanijama.

U planu je da se tokom druge faze realizacije projekta u prvoj polovini 2019. godine realizuju i radionice koje će se osim u Beogradu održati i u manjim gradovima Srbije, a u okviru kojih će se preduzetnicama pružiti znanja i alati kako da budu konkurentnije na tržištu.

Cilj projekta "Ravnopravno u lancu vrednosti" je da se motivišu velike kompanije da uključuju preduzetnice i ženske firme u lanac vrednosti ne zato što je to "društveno poželjno", već zato što u tom eko sistemu svi uključeni akteri ostvaraju konkretne benefite dajući direktan doprinos održivoj ekonomiji. Svetska banka je u svom nedavno objavljenom izveštaju predstavila podatak da se ukupni društveni bruto proizvod povećava za celih 20% ukoliko su oba pola jednako zastupljena u privredi.

Principi održive ekonomije uvažavaju aktuelnu regulativu i u oblasti nabavki - to su procedure koje korporacije ne mogu i ne treba da zaobiđu. Zbog toga se integrisanje malih preduzeća, često nedovoljnih kapaciteta za uključivanje u lance vrednosti velikih kompanija, posmatra izvan standardnih procedura nabavki kao deo koncepta Responsible Business Conduct koji se prevodi kao odgovorno poslovanje.

Responsible Business Conduct je nasledio u kompanijama dobro poznati koncept društveno odgovornog poslovanja, a čija je suština u odgovornom vođenju posla koje doprinosi ne samo rastu same kompanije, već i svih aktera u nacionalnom privrednom eko sistemu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.