Izvor: eKapija | Sreda, 28.11.2018.| 14:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Inovativna klimatski pametna rešenja za veću energetsku efikasnost, "zeleno" poslovanje i ekonomski rast

Pioniri u inovacijama na Belgrade Venture forumu (Foto: UNDP)
U okviru Belgrade Venture forum-a, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizovali su danas javno predstavljanje inovativnih tehnoloških rešenja i poslovnih modela u oblasti borbe protiv klimatskih promena, u okviru zajedničkog projekta pod nazivom "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene", saopštio je Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.

Domaći i međunarodni investitori imali su priliku da se upoznaju sa 12 timova i njihovim inovativnim tehnološkim rešenjima i poslovnim modelima u oblastima kao što su: proizvodnja obnovljivih izvora energije, povećanje energetske efikasnosti, poboljšanje upravljanja otpadom, izgradnja pametne gradske infrastrukture, proizvodnja novih vrsta biomase, uvođenje inovativnih novih materijala i urbana e-mobilnosti.

- Danas smo predstavili inovativna tehnološka rešenja i poslovne modele koji su se pokazali kao najzreliji za primenu u praksi - rekla je Darinka Radojević, nacionalna projektna direktorka u Ministarstvu zaštite životne sredine.

- Naši inovatori, pioniri u oblasti klimatskih promena su važan resurs za Srbiju. Inovacije su ključni faktor konkurentnosti preduzeća, a sa nacionalnog aspekta one su pokretač privrede, rasta bruto društvenog proizvoda i zapošljavanja - dodala je.

Primena inovativnih klimatski pametnih rešenja omogućiće stvaranje podsticajnog okruženja za povećanje investicija u energetsku efikasnost, podstaći razvoj "zelenog" poslovanja, stimulisati ekonomski rast i pružanje kvalitetnijih usluga za građane, rekao je Žarko Petrović, tim lider za vitalni razvoj Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP).

- Pozivamo sve zainteresovane investitore da kroz partnerstvo podrže implementaciju ovih projekata u praksi koja je planirana početkom 2019. godine - naglasio je.

Na javni poziv projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene - Izazov za inovativna rešenja" - pristiglo je čak 111 prijava iz cele Srbije, a odabrane su 34 inovativne ideje za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Pobednici su imali priliku da u Klimatskom inkubatoru/akceleratoru, ustanovljenom od strane zajedničkog projekta razviju svoje ideje u zrele projekte spremne za primenu.

Projekat "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene" koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) ima za cilj da stimuliše inovacije i partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i izgradnji lokalnih zajednica koje su otporne na klimatske promene. Partneri na projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske i nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.