Izvor: eKapija | Sreda, 28.11.2018.| 13:32

Bugarski Irelly i francuski Maille Pirotex stižu u Pirot - Slobodna zona planira logistički centar vredan 12 mil EUR

Slobodna zona Pirot
Slobodna zona Pirot, nastavila je da niže uspehe - ove godine proglašena je za najbolju slobodnu zonu u Evropi i treću u svetu. Ovo je bio povod da razgovaramo sa rukovodstvom Slobodne zone Pirot o daljim planovima i očekivanjima. A toga ima na pretek - novi investitori, informacioni sistem i logistički centar… Između ostalog u Pirot je stigla i bugarska kompanija Irelly koja pravi igračke za IKEA-u, francuska tekstilna kompanija Maille Pirotex, a u najavi je dolazak još jedne inostrane kompanije...

Na početku razgovora kažu da svake godine imaju projekcije rasta 10%, ali da ih uvek nadmaše. Objašnjavaju da su najbolje svetske slobodne zone u Dubajiu i Šangaju i da oni mnogo uče od njih. Poslednjih godina Slobodna zona Pirot uspostavlja najsavremeniji informacioni sistem po ugledu na najbolje zone u svetu. Ovaj informacioni sistem sintetiše sve aktivnosti u slobodnoj zoni počevši od ulaska roba u zonu, carinskog terminala, praćenja kretanja roba korisnika od početne do krajnje tačke, carinskog posredovanja i izrade carinskih dokumenata. Korisniku ostaje da se bavi svojim osnovnim poslom dok službenici u zoni vode računa o svim njegovim sekundarnim potrebama u poslovanju. Njima su na usluzi i besplatan wifi, zdravstvena ambulanta, protivpožarna jedinica i restoran.

Jedna od pogodnosti je i organizacija transporta u dovozu repromaterijala i odvozu gotovih proizvoda korisnika slobodne zone. Dva blok voza nedeljno saobraćaju od luke Burgas na Crnom moru do Slobodne zone Pirot. Najveći obrt i investiranje realizuje fabrika automobilskih guma Tigar Tyres, član Michelin Grupe a za njom sledi Tigar ad sa programom gumene obuće i gumeno-tehničke robe.

Proizvodne aktivnosti u zoni je otpočela i tekstilna kompanija Edoardo Miroglio koja je kupila AHA Muru Prvi maj. U ovom trenutku polovina kapaciteta je uposlena, dok se istovremeno investira u rekonstrukciju dela fabrike.

Slobodne zone u svetu imaju naglašen trend razvoja. U ovom trenutku više od 30% svetske trgovine ide kroz 10.000 slobodnih zona. Konkurencija je ogromna, tako da je potrebno pratiti savremene trendove razvoja svetskih zona. Slobodna zona Pirot ne omogućava samo režim poslovanja oslobođenog plaćanja carina i PDV-a već razvija usluge koje su okrenute potrebama korisnika. Ideja je da se ponude servisi u obalsti logistike, transporta i carinskog zastupanja po najpovoljnijim uslovima koji će omogućiti kompanijama u zoni da bolje i efikasnije posluju.

Sagovornici eKapije objašnjavaju da imaju odličnu saradnju sa ostalim slobodnim zonama, kao i da je njihov sistem moguće implementirati i u drugim slobodnim zonama u zemlji. ...ULOGUJTE SE ZA OSTATAK TEKSTA
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.