NavMenu

Do 5. februara odluka Energetske zajednice o izuzeću gasovoda kroz Srbiju iz Trećeg energetskog paketa EU

Izvor: Beta Sreda, 28.11.2018. 16:06
Komentari
Podeli
(Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
Energetska zajednica će do 5. februara 2019. doneti odluku o zahtevu za izuzeće gasovoda kroz Srbiju od Trećeg energetskog paketa, rekao je za Balkanmagazin direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

- Zbog ogromne složenosti projekta Energetska zajednica je prošle nedelje tražila dodatne informacije od Agencije za energetiku Srbije, čiji Savet je 1. oktobra doneo odluku o izuzeću Magistralnog gasovoda granica Bugarske–granica Mađarske od Trećeg energetskog paketa EU - kazao je Kopač.

Kako je objasnio, postupak izuzeća nove gasne infrastrukture, kao što je interkonektor, regulisan je Trećim energetskim paketom i u Energetskoj zajednici, a Srbija je prenela obaveze iz tog "paketa" svojim zakonom o energetici iz 2014. godine.

- Ukoliko se sprovodi pravilno po proceduri, postupak je potpuno legalan i legitiman - rekao je Kopač u pisanom komentaru Balkanmagazinu na odluku Saveta Agencije za energetiku Srbije, donetu 1. oktobra ove godine, da se privrednom društvu Gastrans Novi Sad odobri izuzeće od obaveza primene pravila pristupa treće strane na budućem gasovodu, koji će ići kroz Srbiju i biti povezivan na bugarski i mađarski nacionalni transportni sistem.

Reč je o magistralnom gasovodu granica Bugarske–granica Mađarske, koji će ići trasom koja je projektovana za gasovod Južni tok, a kojim, između ostalog, treba da bude transportovan ruski gas koji će kroz drugu cev Turskog toka kroz Crno more stići u Tursku, a dalje sistemom nacionalnih magistralnih gasovoda preko Bugarske, Srbije i Mađarske do potrošača u Evropi.

Zahtev za izuzeće Gastrans je podneo Agenciji na osnovu Zakona o energetici (član 288), kojim je u domaće zakonodavstvo prenet Treći energetski paket propisa Evropske unije o zajedničkim pravilima unutrašnjeg tržišta energije.

Po rečima direktora Srbijagasa i Gastransa Dušana Bajatovića, vrednost projekta izgradnje gasovoda Turski tok kroz Srbiju je 1,08 milijardi evra, a za realizaciju tog projekta u predloženom republičkom budžetu za 2019. godinu predviđene su državne garancije od 70 miliona evra.

On je kazao da je plan da Turski tok kroz Srbiju bude završen 2020. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.