Izvor: Beta | Sreda, 28.11.2018.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Brzina vozova povećana na 220 kilometara mreže u Srbiji - Naredne godine obnova još oko 320 kilometara regionalnih pruga

Brzina vozova povećana je na 220 kilometara pruga u Srbiji a naredne godine biće obnovljeno još oko 320 kilometara regionalnih pruga, saopštila je danas kompanija Infrastruktura železnice Srbije.

- Puštene su u rad pruge Šabac–Loznica–Brasina, Novi Sad–Orlovat-Zrenjanin i Požarevac–Majdanpek, a u završnoj fazi je rekonstrukcija pruga Pančevo–Orlovat, Mala Кrsna-Požarevac i Predejane–Džep - rekao je generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić.

U novom redu vožnje, koji će početi da važi 9. decembra, povećan je broj trasa vozova koje su dodeljene operaterima u putničkom i robnom saobraćaju na 1.811, za 15% više nego do sada.

- Sa stanovišta organizacije železničkog saobraćaja naredna godina predstavlja najveći izazov, jer će se odvijati u uslovima intenzivnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke infrastrukture širom Srbije - kazao je Jevtić.

Kako je naveo, naredne godine predstoje radovi na izgradnji pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada, a počeće i rekonstrukcija pruga Niš–Dimitovgrad iz kredita Evropske investicione banke, Niš–Brestovac iz IPA fondova EU i Jajinci–Mala Кrsna iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Biće obnovljene regionalne pruge Niš–Zaječar, Lapovo–Кraljevo, Subotica–Senta, Markovac–Resavica, Кumane-Banatsko Miloševo i Кikinda–MSK Кikinda.

Od 9. decembra svakodnevno će na prugama u Srbiji saobraćati 400 putničkih vozova, dva više nego do sada. Od toga su 24 međunarodna i pogranična voza, 239 daljinskih i lokalnih u unutrašnjem saobraćaju, 134 BG voza i tri agencijska voza. Jedini operater u putničkom saobraćaju je železnička kompanija Srbija voz.

U teretnom saobraćaju biće pet prevoznika, dva više nego prošle godine - Srbija Кargo, Кombinovani prevoz, Despotija, Eurorail Logistics i NCL Neo Cargo Logistic.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.