NavMenu

Nedelja italijanske kuhinje - Mediteranska ishrana sve popularnija u Srbiji, veliki rast uvoza maslinovog ulja

Izvor: eKapija Sreda, 28.11.2018. 09:36
Komentari
Podeli
Više od 1.300 događaja u 110 zemalja sveta obeležilo je III Nedelju italijanske kuhinje u svetu, a brojni događaji u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici doneli su ukuse Mediteranske ishrane koja je ponovo osvojila građane Srbije od 19. do 25. novembra.

- Cilj događaja nije samo da se uživa u dobroj hrani, već da se ujedine i privreda i kultura i tradicija i da se pokaže šta to mediteransku kuhinju čini najzdravijom na svetu - rekao je ambasador Italije Karlo Lo Kašo.

Od 2010. godine, mediteranska ishrana je priznata od strane UNESCO-a kao zaštićeno dobro i uvrštena je u Listu usmene i nematerijalne baštine čovečanstva, a sve više je zastupljena i na trpezama građana Srbije. Za mnoge gurmane sinonim italijanske kuhinje su pasta, pica, sir, vino i naravno maslinovo ulje, ali malo je poznato da je samo u ovoj godini izvoz italijanskog ulja u Srbiju porastao za 71,5% u poređenju sa prethodnom godinom, što ukazuje na promene u navikama i ishrani stanovništva Srbije, koje sve više pokazuje da ceni kvalitetne prehrambene proizvode iz Italije.

Eros PikoEros Piko
Zato je III Nedelja italijanske kuhinje otvorena degustacijom "Ukusi Italije u Srbiji" na kojoj su predstavljeni proizvod karakteristični za Italiju, a specijalitete večeri pripremao je italijanski kuvar ovenčan Mišelin zvezdom, Eros Piko.

Već sledećeg dana kroz dva veoma posećena seminara predstavljene su brojne zanimljivosti o italijanskim sirevima i maslinovom ulju.

- Kao jedan od dva najveća svetska proizvođača maslinovog ulja, Italija je svojim kvalitetom i jedinstvenošću doprinela da ovaj proizvod postane jedan od simbola popularne Mediteranske kuhinje - kazao je Mauro Amelio, stručnjak iz Nacionalnog udruženja degustatora maslinovog ulja na seminaru "Italijansko maslinovo ulje - simbol kvaliteta življenja".

Kako je istakao, tajna vrhunskih italijanskih maslinovih ulja jeste tradicija, znanje i stalno ažuriranje i otkrivanje noviteta u tehnologiji. Njegova istorija je duga 6.000 godina i do danas je poznato više od 2.000 sorti maslina od kojih se proizvodi maslinovo ulje, pri čemu se čak 600 nalazi u Italiji.

U sklopu Nedelje italijanske kuhinje održan je i seminar "Sirevi Italije - umetnost i veština", a Snežana Đuričin, istoričar umetnosti i ekspert za mlečne proizvode, iznela je zanimljivosti o nastanku najpoznatijih italijanskih sireva koji datiraju još od XV veka. Ona je ukazala na razlike između industrijskog i zanatskog sira i naglasila da čak i mala gazdinstva, ako žele, mogu da dobiju oznaku geografskog porekla za svoje proizvode.

Sve tajne "Hrane u italijanskoj književnosti" ljubiteljima italijanske kuhinje otkrio je profesor Đan Mario Anselmi, a kroz tematsku večeru "Italijanska kuhinja među oblacima" predstavljen je i meni prve klase "Magnifica", italijanskog nacionalnog avio prevoznika Alitalia. Ovom prilikom, ljudi iz privrednog i javnog života na jedno veče postali su šefovi kuhinje i takmičili su se u spreamnju italijanske hrane.


Dašak Italije ušao je u mnoge domove građana Srbije zahvaljujući promotivnoj ponudi italijanskih proizvoda "Italija po vašem ukusu" u Maxi supermarketima u Srbiji, koja traje do 28. novembra, ali i zahvaljujući dvodnevnom sajmu "Made in Italy in Serbia" na kome su se predstavili italijanski proizvođači koji tek treba da stignu na srpsko tržište, uz podršku udruženja PortaItalia i Bianco e Rosso.

Sajam su otvorili ambasador Italije Karlo Lo Kašo i Anino De Venecia, član Upravnog odbora Komore italijansko-srpskih privrednika. Ovom prilikom održan je i seminar "Teritorija, kvalitet, hrana, zdravlje" u organizaciji ambasade i ministarstava poljoprivrede Italije i Srbije.

Nenad VeljkovićNenad Veljković
Ljubitelji italijanske gastronomije uživali su u specijalno osmišljenom italijanskom meniju u 26 restorana Beograda, Novog Sada, Niša i Subotice, a za sve one željne ne samo ukusa već i znanja, svoje kulinarsko umeće pokazao je na delu i poznati srpski kuvar Nenad Veljković koji je dva vikenda kuvao italijanske specijalitete u Maksi supermarketu Alonso. Nedelju italijanske kuhinje u Srbiji organizovala je Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom Piazza Italia, uz podršku sponzora Maxi i AgriSer.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.