NavMenu

Studenti iz Niša napravili aplikaciju za virtuelni tenis i dobili ponude za posao

Izvor: Južne vesti Utorak, 27.11.2018. 11:30
Komentari
Podeli
(Foto: ZoranOrcik/shutterstock.com)
Da biste igrali tenis i slične igre ne morate da rezervišete termin na nekom od terena, dovoljno je da stavite naočare za virtuelnu realnost. Ovo je moguće zahvaljujući studentima niške Visoke tehničke škole strukovnih studija (VTŠ) u Nišu koji su osmislili virtuelni svet tenisa u kojem igrač ima mogućnost da izabere enterijer u kojem želi da igra, kao i protivnika, a zatim uvežbava teniske udarce.

Aplikacija je namenjena HTC Vive Vr uređajima i sastoji se od nekoliko igara u kojma igrači treba da pošalju lopticu u neku metu korišćenjem teniskih udaraca.

Tim studenata VTŠ-a nagrađen je na nedavno održanom Forumu naprednih tehnologija za najbolje studentske projekte iz ove oblasti. Njihov profesor i koordinator laboratorije za razvijanje aplikacija u ovoj školi Slavimir Stošović kaže da su osim na razvijanju igre radili i na marketingu, brendiranju, promociji i pripremi projekta za plasiranje na tržište.

- Virtuelna realnost je tehnologija koja je naročito aktuelna poslednjih godina i omoguća ljudima da dožive ono što ne mogu možda u realnom svetu. Mi se u laboratoriji već desetak godina bavimo naprednim tehnologijama i ovo je samo još jedna od nagrada koju su studenti VTŠ-a, pre svega Apps tima osvojili - kaže profesor Stošović.

Kao najznačajniji rezultat i uspeh ovog projekta profesor Stošović navodi to što su studente posle primljene nagrade predstavnici dve IT kompanije pozvali na razgovor za posao.

- Naša ideja od samog starta bila je da mlade ne učimo samo tehnologijama već i preduzetništvu, odnosno da preuzmu stvari u svoje ruke. Poslodavci treba da traže njih zato što znaju tehnologije i razumeju tržišne potrebe. Posle osvojene prve nagrade dvojica predstavnika različitih kompanija ponudili su studentima razgovor za posao. To je pokazatelj da radimo prave stvari i da poslodavci žele naše studente - kaže Stošović.

Inače, laboratorija za razvijanje aplikacija je u ovoj školi otvorena 2011. godine. Opremljena je savremenim uređajima, kako bi studenti mogli da razvijaju nova softverska rešenja. Do sada su student ove škole osmislili i razvili veliki broj aplikacija za smart televizore i mobilne telefone.

Ipak, ono što je najveći uspeh postojanja jedne ovakve laboratorije, ističe profesor Stošović, jeste to što mnogi studenti koji su bili deo tima VTŠ-a danas rade poslove u struci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.