Izvor: tportal.hr | Utorak, 27.11.2018.| 11:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hrvatska plaća i do 80% troškova za uvođenje grejanja na drva ili pelet

Fond za zaštitu okoline Hrvatske raspisao je konkurs za nabavku sistema za centralno grejanje čije je pogonsko gorivo biomasa - drva ili pelet.

Država je za tu namenu predvidela 12 miliona kuna (oko 1,7 mil EUR), a s obzirom na to da ugradnja takvog sistema košta oko 40.000 kuna (oko 6.000 EUR), novo grejanje dobiće oko 300 domaćinstava širom zemlje, navodi Tportal.

Fond podstiče ugradnju kotlova na pelet, kotlove na drva i toplotnih pumpi.

- U zavisnosti od područja gde se kuća nalazi, moguće je dobiti podsticaje u rasponu od 40 do 80%, odnosno maksimalno do 35.000 kuna s PDV-om za ugradnju sistema na biomasu ili do 45.000 kuna s PDV-om za sisteme sa toplotnom pumpom - najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

- Cilj nam je da podstaknemo korišćenje obnovljivih izvora energije u sistemima grejanja i hlađenja - istakao je Ponoš. - Takvi sistemi su ekološki puno prihvatljiviji, jer podrazumevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva. Na kraju, to utiče i na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan uticaj na okolinu.

Za sufinansiranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici porodičnih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namenjeno za stanovanje i koje imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadratnih metara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.