Izvor: eKapija | Utorak, 27.11.2018.| 08:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

U okviru projekta "Naše selo" stručnjaci Delta Agrara pomagaće meštanima Dubočana i Male Jasikove

Miroslav Miškovič, predsednik Delta Holdinga
Kompanija Delta Holding, u sklopu novog projekta "Naše selo", kojim ova kompanija želi da pokrene razvoj poljoprivrede u nerazvijenim predelima i obnovu sela u Srbiji, odabrala je sela Dubočane i Mala Jasikova u okolini Zaječara. Tu odluku su juče njihovim žiteljima saopštili predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Delta će pomagati meštanima dva odabrana sela da značajno unaprede nivo poljoprivredne proizvodnje, kao i društvenog i kulturnog života u svom mestu i da ih dovedu na nivo kakav imaju sela u razvijenim delovima Evrope.

Stručnjaci Delta Agrara savetovaće poljoprivrednike u zaštiti i gajenju voća, u izboru sorti voća i rasa životinja i njihovom pravilnom uzgoju, kao i u svim drugim poslovima od kojih zavisi uspeh poljoprivredne proizvodnje. Kako bi projekat učinila održivim, Delta će garantovati otkup proizvedene robe, jer je plasman do sada predstavljao jedan od najvećih problema za proizvođače u ovom kraju.

Projektom je planirano i poboljšanje kulturnog i društvenog života u ovim selima i to donacijom sredstava za obnovu ustanova koje su važne za život celog sela, kao što su škola, dom kulture, dom zdravlja, i za organizaciju kulturnih i zabavnih događaja.

Cilj je da se u što kraćem roku život o selima Dubočane i Mala Jasikova učini kvalitetnijim, za sadašnje meštane, i za one koji su ova sela napustili u potrazi za boljom budućnošću. Dugoročni cilj projekta je da ova naselja dostignu nivo modernih evropskih sela i da se u sela vrati deo odseljenog stanovništva, posebno mladih pojedinica i porodica.

Projekat "Naše selo" pokrenut je uz punu podršku lokalne zajednice. Grad Zaječar ne samo da ohrabruje ulazak meštana u ovaj projekat, već nagoveštava i svoje uključivanje i mogućnost širenja akcije na druga sela u ovom delu istočne Srbije, saopštila je kompanija.

Ranije, eKapija je pisala o širenju voćarske i stočarske proizvodnje Delta Agrara na Istočnu Srbiju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.