NavMenu

Sajam etno hrane i pića u Beogradu - Slatko od ljutih paprika, kakao čvarci i mocarela od malina

Izvor: eKapija Ponedeljak, 26.11.2018. 09:32
Komentari
Podeli
Suhomesnati specijaliteti iz Rume (Foto: eKapija)Suhomesnati specijaliteti iz Rume
Ljubitelji dobre hrane su od 21. do 24. novembra na Beogradskom sajmu imali priliku da uživaju u autentičnim, domaćim ukusima iz cele Srbije. Tako su svi posetioci 13. Sajma etno hrane i pića mogli da probaju već dobro poznate srpske specijalitete, ali i da okuse potpuno nove delikatese, kojih ove godine zaista nije falilo.

Domaći suhomesnati proizvodi, džemovi, zimnica, rakija, sirevi, kolači, ali i različite slatko-slane đakonije mamile su sa štandova, a posetioci su hranu mogli da degustiraju na licu mesta, ali i da pazare. Raspoloženi izlagači sa ponosom su predstavljali svoje proizvode ističući da je sve domaće i rađeno po tradicionalnoj recepturi.

- Mi smo zanatska proizvodanja i izbacujemo male količine ovih kvalitetnih proizvoda. Zatvorili smo sve - od njive do trpeze. Imamo svoju zemlju, farmu od nekoliko stotina krmača i radimo finalni proizvod. To su suhomesnati trajni proizvod po starim receptima. Sremska, domaća kobasica, slaninica, njeguška kobasica, kulen, salame koje se peku u pušnicama - priča nam Vera Mihajlović iz Mesoprodukta iz Rume.

A kada probate domaću, pikantnu kobasicu, poželite i da se još malo "oljutite". Zato smo probali neobičan specijalitet sa Palića - slatko od ljutih papričica. Nemojte da vas zavara slatkoća koju osetite kada tek probate ovaj proizvod, ne zove se džaba slatko ot ljutih papričica, verujte nam.
Mirjana Stević (Foto: eKapija)Mirjana Stević
Svi ljubitelji pečuraka mogli da probaju delikates Dešamp - šampinjone i bukovaču pripremljene po posebnoj recepturi. Reč je o specijalitetu koji je kuvan u belom vinu, ulju i začinima, bez aditiva i konzervansa.

- Ovo je ručno pravljen proizvod, pečurke su uzgajane na porodičnoj plantaži gazdisntva Stević u okolini Požarevca, koje se uzgojom šampinjona i bukovače bavi već 37 godina. Krajem godine, patentirali smo proizvod Dešamp, i krenuli da izlažemo po specijalizovanim manifestacijama hrane, a ima nas i u prodavnicama zdrave hrane i delikates proizvoda - priča nam Mirjana Stević.

Ljuti i kakao čvarci (Foto: eKapija)Ljuti i kakao čvarci
Na štandu klanice Kosanović iz okoline Sremske Mitrovice osim tradicionalnih suhomesnatih proizvoda mogli ste da probate i mediteran pečenicu, kobasicu sa bademima, ali i nešto što do sada nismo imali priliku da vidimo - kakao čvarke. Kako nam kažu, bilo je dosta eksperimentisanja kako bi se postigao tačan odnos kakaa, majorana, cimeta i belog luka, ali su na kraju uspeli. Posebno su im naklonjene dame, a ovi čvarci nisu proizvod od kojeg možete da se najedete, već u njemu da uživate.

Proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom probali smo na štandu Saveza proizvođača Original Srbija. Savez okuplja devet proizvođača, a na sajmu su predstavili futoški kupus, begečku šargarepu, vrbički beli luk, fruškogorski lipov med, sremski kulen, petrovački kulen, leskovački ajvar, đerdapski i kačarski med i zlatarski sir.

Pirotska peglana kobasica (Foto: eKapija)Pirotska peglana kobasica
Nezaobilazna na sajmu bila je i čuvena pirotska peglana kobasica, koju smo probali na štandu Privredne komore iz Pirota.

- Ovo je sigurno jedan od najkvalitetnijih suhomesnatih proizvoda koje Srbija može da ponudi. Radimo dve vrste - jedna je po tradicionalnoj recepturi od kozjeg, ovčeg i goveđeg mesa, a druga se radi u kombinaciji mesa poludivljih konja i goveđeg mesa. Već sedmu ili osmu godina smo prisutni na ovom sajmu, imamo svoje stalne mušterije, a pošto nam je 90% prodaje u Beogradu, sve kontakte smo stekli upravo ovde - kaže Dalibor Tošić iz Pirota.


Ukoliko volite specifične kombinacije ukusa, onda definitvno treba da probate sireve koje pravi Ljilja Janjić iz Gornje Bukovice. Osim tradicionalnih mlečnih proizvoda, Ljilja pravi i voćne sireve. Mocarela sa višnjama, malinama, suvim šljivama, smokvama, orasima... Kako kaže, njeni sirevi su njene inovacije, za koje je dobila veliki broj priznanja i nagrada.

Iz Prokuplja je stigla i domaća zimnica. Specijalitet Natalije Okičić je barena paprika, od koje je sve počelo, a sada je tu više od 20 proizvoda slatkog i slanog programa. Natalija sve radi sama, ne želi da širi proizvodnju, jer je kvalitet upravo ono po čemu su je brojne mušterije prepoznale, a to je ono što ne želi da menja.

Rolovani sir (Foto: eKapija)Rolovani sir
Poljoprivredno gazdinstvo Radišić iz Čuruga bavi se proizvodnjim sira, i to je tradicija koja se već skoro 100 godina prenosi sa svekrve na snahu. Pažnju nam je privukao polutvrdi sir intezivnog ukusa, ali i rolovani sirevi obogaćeni začinima kao što su origano i bosiljak, vlašac, ljuta paprika ili susam.

Kada probate sve ove specijalitete, onda i ožednite. Znamo da se u Srbiji pravi najbolja rakija, sajam je to i potvrdio. Ipak, ovog puta smo se odlučili za somborsko zanatsko pivo. Pivara Ravangrad ima u ponudi dve vrste piva - Ravangrad i Penal Ipa. Pivo se pravi od prirodnih sastojaka, bez dodatka kukuruza i različite hemije, nije filtrirano ni pasterizovano, što mu daje poseban i prepoznatljiv ukus.

D. Obradović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.