Izvor: eKapija | Nedelja, 25.11.2018.| 17:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija i BiH neće uvoditi recipročne carine Prištini

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić složili su se u subotu, 24. novembra, da ni jedna od te dve države neće, za sada, uvoditi recipročne mere i potezati za ishitrenim potezima prema Prištini zbog nelegalnih taksi, ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji.

Brnabić i Zvizdić su se u telefonskom razgovoru saglasili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region i proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta.

Srbija i BiH ostaće privrženi evropskim vrednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, pre svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju (SSP) i CEFTA i pozvaće ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i UN misiju na KiM – UNMIK, da reaguje i utiče da se ukinu takse od 100% na proizvode iz Srbije i BiH ukinu, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima, a javlja Tanjug.

Brnabić i Zvizdić su se složili da je region pre uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa, krenuo u pravom smeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.

Oni su istakli da je posebno zabrinjavajuće i za BiH i za Srbiju činjenica da ovakvo ponašanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti daljem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu.

Brnabić i Zvizdić dogovorili su se da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa EU i UN na rešavanju ovog, za region, gorućeg pitanja, navedi se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.