NavMenu

Crna Gora daje državljanstvo za investicije počev od 1. januara 2019.

Izvor: Radio 021 Petak, 23.11.2018. 10:01
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Program za sticanje crnogorskog državljanstva preko investicija trajaće tri godine, počev od 1. januara 2019, i u tom periodu može se prihvatiti najviše 2.000 zahteva, odlučila je Vlada u Podgorici, a prenela Beta.

Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje uključujući dokaz o poreklu novca namenjenog za uplatu i ulaganja.

Potpredsednik Vlade Milutin Simović kaže da je Vlada odluku o ekonomskom državljanstvu donela sa ciljem daljeg ubrzanja ekonomskog razvoja i privlačenja stranih investicija, koje će, prema njegovim rečima, doneti nova radna mesta.

- Ekonomsko državljanstvo je odavno prepoznato u brojnim zemljama širom sveta kao važan instrument privlačenja investicija. Ovom odlukom intenziviraćemo razvojne projekte i razvoj nerazvijenih područja - rekao je Simović.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da će novac biti uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se finansirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim opštinama na severu zemlje.


- Aplikanti moraju zadovoljiti kriterijume polaganja na račun države Crne Gore 450.000 EUR u Primorskom regionu i Podgorici, odnosno 250.000 EUR u Severnom regionu i Centralnom regionu osim Podgorice, kao i 100.000 EUR namenjenih manje razvijenim područjima. Osim toga, aplikant mora da položi 15.000 EUR za aplikaciju za sebe, po 10.000 EUR za najviše četiri člana porodice i po 50.000 EUR za svakog narednog člana porodice - rekao je Radulović.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da ne vidi nijedan razlog da imena investitora koji ulaganjem budu ostvarili pravo na državljanstvo Crne Gore ne budu dostupna javnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.