NavMenu

Srbiji nedostaje 6.000 vozača u javnom prevozu

Izvor: Politika Petak, 23.11.2018. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Problem odlaska profesionalnih vozača u inostranstvo, u potrazi za boljim uslovima rada, sve je više u fokusu javnosti, piše Politika.

Srbiji trenutno nedostaje oko 6.000 vozača, nedavno su upozorili nadležni iz Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja "Srbijatrans", a to može da izazove ozbiljnu destabilizaciju javnog drumskog autobuskog prevoza u velikim gradovima. Zbog toga se maltene svi prevoznici u zemlji dovijaju na najrazličitije načine kako bi sprečili odliv radne snage.

Jedan od njih je obučavanje radnika jer, prema pojedinim procenama, u Srbiji je godišnje potrebno školovanje i obučavanje oko 2.000 profesionalnih vozača da bi se odgovorilo na potrebe domaćih i međunarodnih prevoznika.

Kompanija Arriva litas ovih dana pokreće besplatan program, koji će omogućiti sticanje uslova i rad na poslovima vozača autobusa u poslovnim jedinicama u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Požarevcu. Pravo na učešće u ovom programu imaju zaposleni u toj kompaniji, ali i kandidati van nje. Cilj je usavršavanje i obuka novih vozača, koje će kompanija zaposliti, čime nadležni planiraju da smanje trend odlaska profesionalnih vozača iz Srbije. Program podrazumeva finansiranje sticanja "D" kategorije za upravljanje motornim vozilom.

– Sa kandidatima ćemo na kraju zaključiti ugovor o radu na neodređeno vreme. Za odabrane, za koje je uslov da već poseduju vozačku dozvolu "C" kategorije, kompanija će snositi troškove praktične i teorijske nastave u ovlašćenoj i odabranoj auto-školi, kao i polaganje ispita – napominje Dejan Bogunović, generalni direktor kompanije Ariva litas.

Ovom prevozniku nedostaje tridesetak profesionalnih vozača za rad u prestonici, dok po Srbiji zasad nemaju problema sa manjkom radne snage. Krajnji korisnici prevoza ne trpe jer se kompanija dovija na različite načine, a najčešće tako što regrutuje vozače iz unutrašnjosti za rad u Beogradu.
U
"Lasti" trenutno radi oko 930 vozača autobusa, a kao i u drugim preduzećima, koja se bave putničkim saobraćajem, tako je i kod njih svaki novi vozač dobrodošao. Konkurs za prijem novih radnika je stalno otvoren, a za proširenje obima saobraćaja "Lasti" je neophodan dodatni broj voznog osoblja.

– To nam onemogućava da se širimo u ovom trenutku. Zbog toga što obavljamo javni prevoz putnika i u unutrašnjem i u međunarodnom saobraćaju, na teritorijama različitih gradova i opština imamo mogućnost da stalno preraspodeljujemo vozno osoblje iz jedne poslovne celine u drugu. Tako trenutno rešavamo problem nedovoljnog broja voznog osoblja – otkriva Toni Gajić, direktor "Laste".

Iako je građanima Beograda i prigradskih mesta svakog dana na raspolaganju 1.611 vozila gradskog prevoza, koja dnevno ostvare oko 2,6 miliona vožnji, stiče se utisak da to nije dovoljno kako bi se gužve u javnom prevozu smanjile. U Sekretarijatu za javni prevoz Beograda napominju da je glavni razlog gužvi i nepolazaka vozila po redu vožnje nedostatak čak 200 vozača u GSP "Beograd". Trenutno na najopterećenijim linijama u gradu ne planiraju povećanje broja vozila, sve dok se, kako kažu, prvo ne poboljša postojeći red vožnje na svim linijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.