Izvor: Blic | Petak, 23.11.2018.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Merom Prištine pogođene 2.662 srpske kompanije - Sva roba iz Centralne Srbije drastično poskupela

(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Drastično podizanje nameta na srpske proizvode u južnoj pokrajini direktno je pogodilo 2.662 srpska preduzeća, koja na KiM godišnje prodaju robu za 500 mil EUR. Samo dva dana posle uvođenja nove tarife, cene u mnogim prodavnicama širom južne pokrajine veće su za najmanje 30%, a mnogo srpske robe i duplo je skuplje nego pre dve nedelje.

Hleb je poskupeo za 30%, na 60 dinara. U mnogim prodavnicama je poskupelo i brašno, a skočila je i cena pšenice, ulja, kvasca, soli i šećera. Dopremanje srpske robe u prodavnice već je upola manje i pitanje je dana kada će zalihe biti ispražnjene, a cene robe drastično veće. Kutija keksa koju su srpski proizvođači na KiM prodavali za 200 dinara već košta 220 dinara, pakovanje praška za veš, umesto 1.200 dinara, košta 2.400. Cena bojlera, koji je jedan od najprodavanijih srpskih proizvoda na tržištu Kosova, skočila je sa 15.000 dinara na preko 200 EUR.

- Takav scenario bi u kratkom roku mogao navesti kupce da ne kupuju srpsku robu, a dugoročno bi moglo da znači i potpuno istiskivanje srpskih proizvođača sa tržišta južne srpske pokrajine. S druge strane, Srbija ne može da uzvrati na isti način, jer zbog zanemarljivog izvoza sa Kosova u Srbiju, od svega 20 mil EUR godišnje, kontramera ne bi imala smisla - rekao je izvor Blica.

Obim trgovine sa pokrajinom dostigao je oko 500 mil EUR godišnje i raste za 5% u proseku svake godine. Za prvih 10 meseci 2018. godine Srbija je na Kosovu i Metohiji prodala robu u vrednosti od 360 mil EUR. Privrednici iz Srbije u južnoj pokrajini najviše prodaju benzin, ulja za automobile, vodu i šećer, a Srbija, osim prehrambenim proizvodima i naftnim derivatima, Kosmet snabdeva i strujom, hemijskim i građevinskim materijalima. Iz pokrajine u Srbiju godišnje istovremeno dolazi robe za oko 23 mil EUR. Tamošnji privrednici ovde najviše prodaju maline, borovnice, pečurke, vino, gumu, ostatke bakra i goveđu kožu.

Jedan od najznačajnijih izvoznika na Kosovo je i kompanija Metelac iz Gornjeg MIlanovca. Na pitanje šta ovako drastično povećanje poreza znači za firmu koja godišnje proda na Kosovu robu vrednu oko 1 mil EUR. Dragoljub Vukadinović, vlasnik ove firme kaže:

- Svako povećanje poreza znači opterećenje za kupca i smanjenje prodaje za proizvođača. Pogotovo kada se radi o ovako velikom skoku poreza na uvoz, a razlog je jasan. Metalac ne može da smanji cene - kazao je Vukadinović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.