NavMenu

Komisija predlaže nastavak radova na Trgu republike po originalnom projektu i zatrpavanje pronađenih ostataka kapije

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.11.2018. 17:11
Komentari
Podeli
Na osnovu analiza postojećih podataka u toku arheoloških iskopavanja i istraživanja koja su sprovedena na Trgu republike, otkriveni ostaci predstavljaju Virtemberšku kapiju koja je podignuta 1725. godine i porušena u zimu 1739/40. godine, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Otkriveni ostaci ove kapije, po svojim dimenzijama i gabaritima, u potpunosti odgovaraju osnovama poznatih baroknih kapija iz ovog vremena, pre svega Baroknoj kapiji na Beogradskoj tvrđavi podignutoj u istom periodu.

Tokom ove prve faze arheoloških iskopavanja i istraživanja nisu otkriveni ostaci kasnijih intervencija u smislu preziđivanja ili dogradnje.

Zavod za zaštitu spomenika kulture formirao je Komisiju za donošenje predloga mišljenja o prezentaciji ostataka kapije na Trgu republike sastavljenu od predstavnika svih relevantnih institucija grada Beograda i Republike Srbije, pre svega Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu, Arheološkog instituta, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i autora projekta za Trg Republike.

Svi članovi komisije su saglasni da je otkrivene arheološke ostatke neophodno prezentovati, ali i da oni predstavljaju segment onoga što se očekuje na prostoru koji je obuhvaćen drugom fazom projekta.

Komisija je donela i predlog mišljenja da se svi radovi na Trgu Republike nastavljaju po postojećem konceptu autorskog tima, sa osmišljenom prezentacijom otkrivenih ostataka kapije u nivou Trga u smislu različite vrste popločavanja. Svi arheološki ostaci se na adekvatan način konzerviraju i zatrpavaju, a neophodno je sprovođenje druge faze arheološkog istraživanja u zoni postojeće saobraćajnice da bi se otkriveni nalazi sagledali u celini i da bi se doneo stav o prezentaciji kompletnog prostora.

Pre otpočinjanja druge faze radova na Trgu Republike, kako se navodi u saopštenju, neophodno je planirati sistematsko arheološko istraživanje na osnovu kojeg bi se donela odluka o prezentaciji otkrivenih arheoloških ostataka pre početka izvođenja radova. Pored toga neophodno je izmeniti postojeći projekat u smislu izmeštanja svih planiranih instalacija u zoni arheoloških nalaza, ali i predvideti multimedijalnu prezentaciju arheoloških nalaza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.